NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 2 - 2008
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Hästen är i centrum för Kari Lähdekorpi, Marjaana Alaviuhkola och deras företag.
FOTO: LARS ANDERSSON, WERNERSSON IDÉ

Från Finland till Halland: ”Hästar är vårt liv”

Livet travar inte alltid på som man har tänkt. Kari Lähdekorpi och Marjaana Alaviuhkola tog båten till Sverige 1985. För att ”stanna i ett år, köpa en Volvo skattefritt och åka hem igen”. I stället blev de en del i hästnäringens stora expansion.
Kari Lähdekorpi är landets nye travkung 2007. Hustrun Marjaana Alaviuhkola vistas mindre i rampljuset och säger sig vara tacksam för det. Hennes profil är mer lågmäld men hon är minst lika framgångsrik som ägare till snabbväxande Hallands Djursjukhus. Tillsammans omsätter deras företag över 80 miljoner kronor.

Marjaana småler åt Karis rättframma version om hur de hamnat där de är. Enligt den är det: 1. Hon som bestämt och han som fått hänga med. 2. Hon som arbetar hårt och målinriktat och han som letat efter något att göra.

– Jo, men Marjaana ville till Sverige för att utveckla sig i arbetet när hon hade utbildat sig till veterinär. Och när Pekka föddes för 19 år sedan var Marjaana tillbaka på jobbet efter sex veckor och jag stannade hemma. Det finns ingen farsa som varit mer med sina barn (de har tre) än jag, säger Kari och tittar på klockan. Om en timme ska han stå på utslagstee.

– Jag jobbar bara halvtid. Tränar hästar på förmiddagen. Ingen travtränare jobbar mindre än jag, säger Kari.

Från handel till träning

En tid hade han närmast monopol på att sälja svenska travhästar till Finland. När den marknaden försvann över en natt fick han börja träna dem i stället. Ifjol sprang de in närmare 32 miljoner kronor. Med 288 segrar förpassades Stig H Johansson från tränarnas kungatron.

Stall Lähdekorpi har 24 anställda och 30 miljoner kronor i årsomsättning. Basen finns i Holms prästgård som uppmärksamma flygpassagerare på väg från Stockholm till Halmstad kan se genom kilometerlånga rader av vitmålade stängsel.

– 15 miljoner har jag säkert investerat i gården – kanske är marknadsvärdet hälften, säger Kari.

Allt sedan makarna Lähdekorpi/Alaviuhkola blev hallänningar har de haft Falkenbergs Sparbank som bankförbindelse och oftast vänt sig till det lilla kontoret i Getinge.

– Det är alltid lätt att komma in och snacka – precis som jag vill ha det, säger Kari. Han bevisar sitt hästminne genom att påminna bankens Håkan Abrahamsson om en kreditpropå långt bak i tiden som inte vann gehör.

Utsatt jobb

150 hästar tränas i Holm och filialen Veka utanför Falkenberg. Omkring 70 är Karis egna. Framtiden då?

– Inget jobb är mer utsatt än travtränarens. Resultaten kan alla se och det går inte att leva på förra veckans segrar.

Marjaanas veterinärjobb på då nyetablerade Hallands Djursjukhus i Slöinge förde dem till Halland 1986. Efter fyra år med egen praktik kom hon för tio år sedan tillbaka som delägare. Falkenbergs Sparbank spelade en viktig roll när hon 2005 blev ende ägaren.

– En lokal bank som månar om bygden passar mig. Tjänsteutbudet som jag behöver finns där. Den personliga kontakten och relationen är viktig, säger Marjaana som fortsätter att arbeta så mycket hon kan ute i kliniken:

– Pappersarbetet klarar andra bättre och det är här jag gör mest nytta i företaget.

Fyrdubblad omsättning

Idag sysselsätter djursjukhuset 60 personer. På patientlistan finns allt från krassliga kanariefåglar till travets stjärnhästar. Halland är ett län med stort hästintresse och djursjukhusets läge vid E6 gör att både Skåne och Göteborg finns bara någon timmes bilfärd bort.

På tio år har omsättningen mer än fyrdubblats till 51 miljoner kronor. Filialer har startats och expanderat vid travbanan i Halmstad, och hos travtränare Åke Svanstedt i västgötska Kvänum. Till hösten öppnas en tredje filial för den småländska marknaden i Vaggeryd.

– För oss är det en glädje att få ha ett nära samarbete med två så spännande företag som Marjaanas och Karis, tycker Håkan Abrahamsson, Falkenbergs Sparbank.