Swedbank och SparbankernaFlera orsaker till börsnedgången
Börserna runt om i världen är skakiga just nu.
- Vårt råd är att minska sin risk något i portföljerna, säger Anders Bruzelius, chefsanalytiker på Swedbank.
Sista veckan i februari skakades världens aktiemarknader om rejält. Som på en given signal föll börserna när USA:s före detta centralbankschef Alan Greenspan uttalade oro för att den amerikanska ekonomin kommer att åka rutschkana i slutet av 2007.
   I samma veva började de kinesiska börserna vackla – till en följd av såväl USA:s nervositet som signaler från den kinesiska regeringen om hårdare reglering av finansmarknaden avseende lagar och regler. Även Stockholmsbörsen följde efter, liksom övriga Europa.

Många bäckar små

– Det är alltid svårt att säga exakt vad som drev fram börsraset, i stället var det många bäckar små som blev en stor å. Självklart har börsfallen i Asien bidragit, liksom citaten från Greenspan. Valutaoron i Lettland spelar också in, säger chefsanalytiker Anders Bruzelius.
Men hur ska då bankens kunder reagera på den svajiga utvecklingen?
   – Efter den senaste tidens goda kursutveckling finns det säkert en del som önskar säkra sina vinster eftersom oron i marknaden har ökat. Vi ser en risk att marknaden kommer att vara svängig under den närmaste tiden, men det ser fortfarande fundamentalt starkt ut. Vi räknar med en konjunkturnedgång 2007 jämfört med 2006, främst drivet av en svagare utveckling i USA. Vi tror också att den successivt återhämtar sig under senare delen av 2007 och början av 2008, säger Anders Bruzelius.
   Han råder alla som har mycket risk i portföljen att sälja och flytta om positionerna.
   – Om inte, ska man hålla kurs. Vårt råd är dock att minska sin risk något i portföljerna.


Tillbaka till förstasidan
 


Bättre Affärer vänder sig till Swedbanks och Sparbankernas företagskunder och ges ut tio gånger per år.
Ansvarig utgivare: Kennet Karlsson. Produktion: Redaktörerna. Teknikleverantör: Brightly.