Swedbank och SparbankernaTillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega


Lennart och Joakim Färjevall i Borlänge finansierar bilarna i sin biluthyrningsfirma med hjälp av ett skräddarsytt leasingupplägg hos Swedbank. Leasingen sparar en ansenlig summa pengar åt Färjevalls varje månad.
De allra flesta biluthyrningsföretag hyr sina bilar av någon som leasar dem i sin tur, vanligen för att de själva har dåliga bankkontakter och vet alltför lite om finansiering. Men det gör inte Lennart Färjevall som sedan 1980 drivit biluthyrningsfirman Lefab i södra Borlänge, nu som en del av Sixt-kedjan. Han leasar sina bilar själv.
   – Det sparar vi 600-700 kronor per månad och bil på, tack vare att vi har haft sådana goda bankkontakter.

Generationsskifte

För Lennart Färjevall har relationen med hans kontaktpersoner på Swedbank betytt mycket, ända sedan han för tio år sedan bytte bank.
   Ett generationsskifte sker nu i företaget. Sonen Joakim driver sedan i somras verksamheten vidare i samma anda, med pappa vid sin sida, under namnet JF Invest.
   Antalet bilar varierar. Ibland är de 25, ibland 50, men snittet ligger runt 40. Flest behövs under vår och höst. I huvudsak är bilarna av märkena Mercedes, BMW, Volvo och Ford, enligt Sixt affärsidé ”premium-märken till normala priser”.

Överblickar kostnaderna

– Bilarna leasar vi via Swedbank, på 24 månader med ett restvärde på 60 procent. Men vi har bara kvar dem i 12–15 månader i snitt. Att ha en ung vagnpark ligger i vår affärsidé, säger Lennart Färjevall.
   Han tycker att det fungerar bra att leasa bilarna själv i företaget.
   – Frånsett att det blir billigare är det enklare att överblicka
kostnaderna med leasing, man vet precis vad som ryms i företagets budget, tycker Lennart Färjevall.    Tyskägda Sixt International grundades 1912 och är i dag är en av Europas största biluthyrningskedjor.

Så kan Swedbank hjälpa till med billeasing och billån
The Banker - Bank of the year Bättre Affärer vänder sig till Swedbanks och Sparbankernas företagskunder och ges ut tio gånger per år.
Ansvarig utgivare: Kennet Karlsson. Projektledare: Ellen Carlgren. Redaktör: Åsa Antonsson.
Produktion: Redaktörerna. Teknikleverantör: Brightly.