Swedbank och SparbankernaTillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega

Det beror på vilken företagsform du har valt.
Driver du ditt företag som enskild firma, det vanligaste, kan du få sjukersättning från Försäkringskassan, normalt mot uppvisande av läkarintyg.
När du ansöker om sjukersättning ska du uppge din nettointäkt de senaste tre åren. Nettointäkten (per månad) får du fram genom att dela dina årliga intäkter minus avdrag för kostnader, egenavgifter och eventuella avsättningar med 12. För nystartade företag finns övergångsregler. Du kan välja mellan 1, 3 eller 30 dagars karenstid.
   För handelsbolag och kommanditbolag gäller motsvarande regler. Nettointäkten beräknas utifrån din andel i bolaget.
   Driver du ditt företag som aktiebolag räknas du som anställd och har rätt till sjuklön från arbetsgivaren de första 14 dagarna, minus en karensdag. Paradoxen är att sjuklönen i detta fall kommer ifrån ditt eget bolags intäkter. Efter 14 dagars sjukdom kan du få sjukpenning från Försäkringskassan.

Mer att tänka på

Ersättning från Försäkringskassan, inklusive föräldrapenning och annat, uppgår till högst 80 procent av din inkomst. För sjukersättning är inkomsttaket just nu 25 190 kronor per månad, för föräldrapenning 33 580. För föräldrapenning finns inga karensdagar.
   För tillfällig föräldrapenning (vård av sjukt barn) är dagersättningen beräknad för 365 dagars arbete (således lägre) för den som har enskild firma eller handelsbolag, men för 260 dagars arbete i aktiebolag, liksom för anställda.
   Med allt detta i åtanke är det för egenföretagare ofta klokt att skaffa såväl separat sjukförsäkring som sjukvårdsförsäkring.
   För pension gäller samma regler som för anställda. Inkomster upp till 370 400 kronor per år är pensionsgrundande. Det är liksom för anställda klokt att skaffa sig ett privat pensionssparande, tala med banken om detta! Glöm inte att pensionssparandet är avdragsgillt, till åtminstone 35 procent av din nettointäkt eller lön.
   Vid arbetslöshet kan du, efter fem dagars karens, få ersättning upp till 80 procent (även här finns inkomsttak) av din tidigare inkomst om du uppfyller villkoren hos aktuell a-kassa.


Ikon: v2/lampa.png Svårt att hitta rätt försäkring? Klicka här för att testa
bankens smarta pensions- och försäkringsguide
 
Länkpil Vad vill du fråga Swedbank och Sparbankerna
om? Skriv till oss på redaktionen!

The Banker - Bank of the year Bättre Affärer vänder sig till Swedbanks och Sparbankernas företagskunder och ges ut tio gånger per år.
Ansvarig utgivare: Kennet Karlsson. Projektledare: Ellen Carlgren. Redaktör: Åsa Antonsson.
Produktion: Redaktörerna. Teknikleverantör: Brightly.