Swedbank och SparbankernaTillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega

USA kallas inte storebror för inte.
   – Sveriges export till USA är större än hela den svenska exporten till Asien och Mellanöstern tillsammans, säger Johnny Nylund på Exportrådet.
Time is money. Tid är pengar. Men den som är beredd att jobba hårt kan göra big business i USA.
   – USA är en av Sveriges enskilt största exportmarknader. Att nio delstater var för sig har större BNP än hela Sverige säger en hel del om hur stor denna marknad är, säger Johnny Nylund, pressansvarig på Exportrådet USA.
   Men varför påverkar den amerikanska ekonomin resten av världen så mycket?
   – Befolkningen i USA står för en stor del av konsumtionen i världen, vilket innebär att USA som nation går med underskott. Det finansieras genom lån och räntan på de lånen är viktig för världens räntor. Konsumtionen från amerikanerna påverkar exporten både i Asien och Europa och dessutom prissätts många varor i dollar, säger finansanalytiker Hans-Olov Öberg.
   – Dessutom är de flesta av världens största företag listade på någon av USA:s börsmarknader. Dollarn används som affärsvaluta över hela världen och många valutor är fortfarande bundna till dollarn, säger Tom Hammar på The Swedish-American Chamber of Commerce.

Bilar och medicin är intressant

Även om USA dras med en mild lågkonjunktur går det bra för svenska affärer i landet. Under 2007 och 2008 satsar svenska staten miljoner på att hjälpa svenska underleverantörer till den amerikanska bilindustrin.
   – Möjligheterna är stora i världens största bilproducerande land där man tillverkar sjutton miljoner bilar per år. Syftet med stödet är att ge möjlighet till affärer genom att hitta rätt partner och etablera marknadskanaler, säger Stefan Bergström, chef Exportrådet i USA.
   Även medicin- och bioteknikområdet visar stort intresse för svensk kunskap.
   – Svenskar har gott rykte i USA. Amerikanska förhandlare brukar vara tuffa. De lägger ofta ett ganska högt bud med förhandlingsutrymme medan svenskar har en tendens att lägga bud som är rätt från början. För att matcha det höga budet bör man som svensk inledningsvis lägga sig högre än vad man tänkt sig, säger Johnny Nylund.
   Så. Vad väntar du på? Tid är pengar.Amerikaner jobbar nästan jämt – utom på Thanksgiving.
Den infaller alltid en torsdag i slutet av november. Mer än två veckors semester per år är ovanligt.
Klädkoden varierar. På östkusten klär man sig mer europeiskt och strikt, medan västkustklädseln även i affärslivet är lös och ledig. "Casual Friday", när man släpper på alla klädregler, tillämpas ofta över hela USA.
Det är viktigt att ha rätt titel och funktion på visitkortet.
 


Antal invånare: 300 miljoner.
Huvudstad: Washington DC.
Statsskick: Federal republik.
Religion: Majoriteten är kristna protestanter.
Affärsklimat: Ekonomin är på nedgång just nu, men generellt sett är USA alltid intressant för svenska företag.
Affärsspråk: Engelska.
Viktiga exportprodukter: Personbilar, läkemedel, utrustning för telekommunikation och energirelaterade produkter.
Svensk export till USA: Uppgick 2006 till drygt 100 miljarder svenska kronor, motsvarande 9,4 procent av Sveriges totala export.
Hett samtalsämne: Vill du visa att du hänger med – prata miljö! "Det beror på Al Gore-effekten. SUV-bilar säljer sämre, alternativa energilösningar diskuteras och alla hävdar att oljeberoendet måste minskas" säger Johnny Nylund på Exportrådet.
 
The Banker - Bank of the year Bättre Affärer vänder sig till Swedbanks och Sparbankernas företagskunder och ges ut tio gånger per år.
Ansvarig utgivare: Kennet Karlsson. Projektledare: Ellen Carlgren. Redaktör: Åsa Antonsson.
Produktion: Redaktörerna. Teknikleverantör: Brightly.