Swedbank och SparbankernaTillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega

Att driva eget företag är för de flesta en livsdröm som går i uppfyllelse. För många betyder det också hårt arbete, sena kvällar och att företagets väl går före det egna välbefinnandet. Men som företagare har du ofta ett sämre ekonomiskt skydd än de flesta anställda. Om du inte själv har tagit ansvar för din försäkringssituation har du till exempel ett betydligt sämre skydd om du skulle bli sjuk. Detsamma gäller vid olycksfall, dödsfall eller när det är dags för pension.

Ju lägre lön, desto lägre pension

Tar du ut marknadsmässig lön? Det bör du göra för att inte förlora ersättningar från den allmänna försäkringen. Som anställd får man oftast pension från tre håll: från staten kommer inkomst- och premiepensionen, arbetsgivaren betalar avtalspensionen och man kan själv spara till sin privata pension. Som företagare får du däremot oftast bara pension från staten – och den grundar sig på din lön. Ju lägre lön, desto lägre pension.
   Kanske bör du börja med att höja din lön för att nå taket i allmän försäkring (370 400 kronor per år)? Visserligen ger det högre skatt men också en högre allmän pension. Löneförhöjningen påverkar även andra förmåner om något oförutsett skulle inträffa och du blir långvarigt sjukskriven eller till och med avlider.

Spara både privat och i företaget

För att ge dig själv bästa möjliga förutsättningar för en god levnadsstandard som pensionär behöver du dessutom komplettera med ett eget pensionssparande. Två saker att ta hänsyn till är dels vid vilken ålder du tänker dig att gå i pension, dels att livslängden ökar generellt sett.
   Det kan vara klokt att spara både privat och i företaget. Såväl regelverk som den egna livssituationen kan förändras under årens lopp vilket gör det extra viktigt att inte ha lagt alla ägg i samma korg.
   Ett exempel på detta är regeringens förslag om sänkt avdragsrätt för privat pensionssparande till 12 000 kronor per år. Då kan det vara skönt att veta att även företaget kan göra avdragsgilla avsättningar. Kostnaden för tjänstepension är nämligen avdragsgill för företaget med upp till 35 procent av din lön (dock högst 10 prisbasbelopp).


Ikon: v2/lampa_small.png Testa bankens smarta pensions- och försäkringsguide
Länkpil Läs mer om hur avdragsregler för pensionssparande fungerar
Länkpil Vad vill du fråga banken om? Skriv till oss på redaktionen!

The Banker - Bank of the year Bättre Affärer vänder sig till Swedbanks och Sparbankernas företagskunder och ges ut tio gånger per år.
Ansvarig utgivare: Kennet Karlsson. Projektledare: Ellen Carlgren. Redaktör: Åsa Antonsson.
Produktion: Redaktörerna. Teknikleverantör: Brightly.