Swedbank och SparbankernaTillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega

Trägen vinner. Det är lärdomen att dra av historien om Sten Edström och hans Proline Entreprenad AB, vinnare av Swedbanks Företagarpris 2007.
"Lägg ner, det där kommer aldrig att gå". Så sa många till Sten Edström mellan åren 1989 och 1995, när han ägnade tid han hade över åt att utveckla Proline-metoden – ett sätt att byta rörstammar i hus nästan utan rivningar.
   – Det var mycket tid jag lade ner. Idén att bygga nya rör inuti gamla var enkel, men det är inte lätt att gjuta plaströr inuti gamla rör, få dem att torka snabbt och förbli centrerade, exemplifierar Sten Edström i telefon från Trondheim, där hans företag har ett stort uppdrag.

Tog över företaget

VVS-ingenjören Sten Edström var under flera år energikonsult på K-konsult i Gävle. 1992 tog han över företaget och tre år senare satsade han på heltid på sin nya metod, när den hade fått sin första kund.
   Tolv år senare har Proline 124 anställda, 120 mkr i omsättning, nio kontor i Sverige, ett i Norge och är på väg in på den danska marknaden, kanske snart även den tyska.
   – Rostiga stammar finns i alla länder. Men vi nöjer oss med ett steg i taget, säger han.

Sparar tid och pengar

Att den patentskyddade Proline-metoden sparar tid och pengar för fastighetsägare och förbättrar tillvaron för boende är lätt att begripa. Men metoden ger även stora fördelar för såväl miljön som arbetsmiljön.
   – Till en normal lägenhet måste man annars riva och deponera 1,4 ton byggmaterial vid ett stambyte. Att slippa detta ger enorma fördelar. Dessutom gör de tungmetaller som ofta finns i gamla rör ingen skada där de är, förklarar Sten Edström.


 


1. Se till att dina affärer är ömsesidigt lönsamma, alla parter måste tjäna på dem.
2. Våga ta risker i fråga om att ge förtroenden. Det är bättre att bli lurad en gång än att aldrig våga släppa kontrollen. Men ta med de risker du tar i din kalkyl.
3. Var alltid noggrann med detaljer. Lyssna till råd, förmodligen har du inte bra idéer till alla detaljer själv.
 

”En entreprenör vars idé revolutionerar ROT- branschen och har tagit uppfinningen från idéstadiet till ett lönsamt och expanderande företag.
   Ett envist och uthålligt arbete i en svår bransch kombinerat med flera starka patent har bidragit till framgången. Produktens miljövänlighet, kostnads- och tidseffektivitet öppnar dörrar till ett globalt segertåg.”
 
The Banker - Bank of the year Bättre Affärer vänder sig till Swedbanks och Sparbankernas företagskunder och ges ut tio gånger per år.
Ansvarig utgivare: Kennet Karlsson. Projektledare: Ellen Carlgren. Redaktör: Åsa Antonsson.
Produktion: Redaktörerna. Teknikleverantör: Brightly.