Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Erik Paulsson gav nytt liv åt hotellklassiker

"Det är så himla roligt". I det enkla svaret ryms hela förklaringen till hur Erik Paulsson lyckades återge Hotell Skansen dess plats som Båstads hjärta.
Erik Paulsson såg med bedrövelse hur klassiska Hotell Skansen i Båstad blev allt mer nedgånget.
   – Jag växte upp här under 1940- och 50-talen och mindes hur Skansen var Båstads självklara mittpunkt. Så borde det kunna bli igen, tänkte jag.
   Sagt och gjort. 1988 tog Erik och hans vänners nya stiftelse och bolag Båstadtennis & Hotell AB över ansvaret för hotellet med tillhörande restaurang, vilket 19 år senare är en blomstrande verksamhet. Så blomstrande att Erik Paulsson blev finalist i Swedbanks Företagarpris 2006.
   Nu till sommaren är hans verksamhet dessutom nyrenoverad och utbyggd.
   – Men det finns inga hemligheter bakom framgången. Bara vanligt hårt arbete med att jaga kostnader, hitta nya inkomstkällor – som konferensverksamheten – och bygga nätverk av skickliga och engagerade personer, förklarar han.

Jobb sju dagar i veckan

Den enda hemligheten är Erik Paulssons engagemang. Till historien hör att han har bott och arbetat i Stockholm under nästan hela processen. Men så gott som varje helg har han tillbringat i Båstad och vi frågar hur han har orkat jobba sju dagar i veckan år efter år. Han skrattar.
   – Jobba? Ja, jag vet inte om man kan kalla det jobba när man har haft det så roligt som jag genom alla dessa år.
   Erik Paulsson har lagt en del egna pengar i projektet, men finansieringen har i huvudsak skötts via Swedbank.

Många roliga projekt

Som grundare och, med sin bror, stor ägare av byggjätten Peab är Erik förmögen, men han kommer inte att sitta på sin hotellterrass och blanda drinkar resten av livet, trots att han skulle ha råd.
   – Inte en chans. Det finns så många affärsprojekt som är mycket roligare att ägna sig åt. Kan jag dessutom göra något bra för just Båstad kan det nästan inte bli roligare. Pengar har enbart värde som medel för mig, betonar han.

”Medarbetarna ska ha redigt betalt!”
Stafettfrågan från den förre företagaren i Bättre Affärers serie om Företagarprisfinalister, Sten Edström på Proline Entreprenad var:
Hur gör du för att få lojala medarbetare i ditt företag?
   – Jag ser till att lära känna mina medarbetare ordentligt, försöker skapa goda relationer med dem och ger dem redigt betalt för allt de gör, säger Erik Paulsson, vars egen stafettfråga till nästa företagare i serien är:
Vad är viktigast för att lyckas med sitt entreprenörskap?
 


Erik Paulsson har många strängar på sin lyra. Bland annat är han mentor i ett löst sammansatt nätverk av entreprenörer. Med sin erfarenhet och kontaktnät inspirerar han nya företagare i Sveriges tennismetropol.
Eriks tre tips för bättre affärer
  1. Ge aldrig upp. Till slut kommer din idé att fungera, om du tror på den och arbetar tillräckligt hårt.

  2. Håll i alla lägen ordning och reda på dina kostnader.

  3. Se alltid till att ha roligt! Har du inte roligt bör du syssla med något annat.