Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!
Månadens affärsland

Lätt att göra affärer i Lettland

Lettland är ett lätt land att göra affärer i. Eftersom marknaden i landet växer explosionsartat finns inget ”så här har vi alltid gjort”!
– Lettland är vad Singapore var på sextiotalet, Malaysia på sjuttiotalet och Thailand på åttiotalet; en snabbt växande och lovande marknad, säger Simeon Djankov, en av författarna till studien Doing Business in 2006 för Världsbankens räkning. I studien rankas världens snabbast växande ekonomier och där hamnade Lettland senast på en sextondeplats, strax efter Sverige, Finland och Schweiz.
   – Det är anmärkningsvärt att Lettland har klättrat så snabbt bara sedan 1998. I dag växer ekonomin i såväl Estland som Lettland samtidigt som arbetslösheten sjunker, tack vare att regeringsmakten tagits över av en generation unga politiker som har en positiv syn på marknadsekonomi. Snart kommer bristen på arbetskraft att bli ett problem för Lettland, säger Simeon Djankov.

Hård konkurrens

Fördelen med Lettland, anser han, är att landet gränsar till spännande marknader som Ukraina och nordvästra Ryssland. Där finns det många tjocka plånböcker redo att satsa på intressanta projekt.
   Men konkurrensen är hård. I Lettland bör man inte dröja med offerterna. Håll gärna tät kontakt via e-post, speciellt med den yngre generationen. Och trots att landet numera är med i EU bör affärsmän räkna med såväl hierarki som byråkrati. Mutor är inget problem inom näringslivet, men det kan ibland förekomma bland offentliga tjänstemän. Låt oss dock avliva några fördomar direkt.
   Det går bra att göra affärer utan mutor. Man måste inte dricka vodka. Varken flotta middagar eller presenter förväntas – men en avslutad affär firas gärna på restaurang. Och en blombukett uppskattas alltid.
   Svårare än så behöver det inte vara i Lettland.


Följ med på företagsresa!
I mitten av oktober anordnar Swedbank en resa till Lettland, för svenska företagare som är intresserade av att göra affärer i landet.
   Resan innehåller en seminariedel som ger en bred introduktion till Lettland. En genväg förbi fallgropar, med tips som både förenklar och minskar riskerna vid en etablering. Studiebesök hos svenska företag är en punkt i programmet. Dessutom erbjuds matchmaking om man vill knyta affärskontakter direkt.
   På resan går det bra att konsultera olika specialister om just de frågor som ditt företag brottas med.
Läs mer och anmäl ditt intresse för affärsresan här
 

Swedbank i Lettland
Swedbank hjälper varje år en mängd svenska företag som vill göra affärer i Lettland. Här verkar Swedbank under namnet Hansabank, som genom 67 kontor över hela Lettland erbjuder heltäckande banktjänster för alla behov.
   Vill du veta mer om hur Swedbank kan hjälpa dig och ditt företag i Lettland? Kontakta gärna din företagsrådgivare!
 


ILLUSTRATION: MARIA ESAIASSON
En avslutad affär i Lettland firas gärna på restaurang.
Snabba fakta om Lettland
Antal invånare: 2,4 miljoner.
Huvudstad: Riga.
Statsskick: Republik.
Religion: 20 procent lutheraner, 20 procent katoliker, 5 procent rysk-ortodoxa.
Affärsklimat: Rejäl nybyggaranda. Ekonomin är stark och framtidstron stor. Det senaste decenniet har Sveriges handel med Baltikum fördubblats.
Affärsspråk: Yngre personer klarar engelska, äldre föredrar lettiska. Ryska, som tidigare lärdes ut i skolan, kan antingen hjälpa eller stjälpa. Kolla försiktigt så att motparten inte tar illa upp.
Starka branscher: IT, livsmedelssektorn, skog och bygg.
 

Miniordlista:
Hej = Sveiki, labdien
Talar du engelska?
= Vai jus runaijet angliski
Tack = Paldies
Hej då = Ata