Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Nu ska det bli lättare att anställa

Nya reformer är på gång som ska få det att lossna på arbetsmarknaden, enligt regeringens förhoppningar.
   – Nu blir det tryggare att anställa, säger Camilla Littorin, förbundssekreterare på Företagarförbundet.
För småföretagare är det ett riskfyllt åtagande att utöka personalstyrkan. Oron för att bli sittande med fel eller övertalig personal och skenande kostnader hindrar många från att utveckla verksamheten.
   Med den nya anställningsformen allmän visstidsanställning ska det bli ändring på det. Den ger företagare möjlighet att visstidsanställa personal i upp till två år utan att ange speciella skäl.
   Det ska alltså gå att testa en nyanställd eller låta medarbetaren pröva nya vägar inom verksamheten, men det finns en chans att ändra sig om det inte faller väl ut.

Säsongsanställningar blir enklare

Inte minst turistnäringen gynnas av en uppmjukning av lagen om anställningsskydd, enligt Camilla Littorin. Om en verksamhet bara blomstrar ena halvan av året, går det nu att anpassa personalstyrkan efter verksamhetsåret.
   – Som arbetsgivare ska du inte behöva fastna med så många anställda att kostnaderna hindrar dig från att driva ditt företag.

Ungdomar blir attraktivare att anställa

Genom skattereformer blir det billigare att både köpa och sälja hushållsnära tjänster och även att erbjuda det som löneförmån till de anställda.
   En annan förhoppning som regeringen har är att det ska bli enklare för ungdomar utan yrkeserfarenhet att ta sig in på arbetsmarknaden. Med sänkta arbetsgivaravgifter för 18-åringar blir det mindre vågat att anställa nya, oprövade förmågor.– Du ska inte behöva fastna med så många anställda att kostnaderna hindrar dig från att driva ditt företag, säger Camilla Littorin, förbundssekreterare, Företagarförbundet.
Tre lagändringar från och med halvårsskiftet
Följande lagändringar för småföretagare träder i kraft 1 juli:

  1. Sänkta arbetsgivaravgifter för ungdomar ska även omfatta 18-åringar.

  2. Skattereduktionen för hushållsnära tjänster ska omfatta tjänster som anställda har fått som löneförmån. Företag som säljer hushållstjänster får dra av 50 procent av arbetskostnaden vid inbetalning av moms och arbetsgivaravgift.

  3. Allmän visstidsanställning blir en ny anställningsform. Flera tidigare anställningsformer försvinner, till exempel projektanställning, tillfällig arbetsanhopning och överenskommen visstidsanställning.