Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Nya innovationer ger skjuts åt Fagerbergs

Årets Lantbruksbarometer vittnar om att Sveriges bönder är mer optimistiska nu än på många år. Den positiva inställningen delas av syskonen Fagerberg. De får hjulen på sin gård att snurra genom att kombinera det traditionella lantbruket med nya verksamheter.
Framtidstron hos svenska bönder är mer positiv än på många år. I takt med att råvarupriset stiger finns självförtroendet att hitta nya innovativa lösningar för att bredda verksamheten. Syskonen Fagerberg stämmer väl in på årets Lantbruksbarometer.
   – Höjningen av spannmålspriset samt att allt pekar på att mjölkpriset går upp gör att man vågar satsa, säger Johan Fagerberg som tillsammans med brodern Henrik och systern Kristina driver gården Gamla Karlstorp på Västgötaslätten.

Tredje generationen

Den majestätiska mangårdsbyggnaden från år 1800 står trofast och vakar över gårdsfastigheterna. Gården har funnits i Fagerbergsläkten sedan slutet av första världskriget och de tre syskonen är tredje generationen som driver verksamheten.
   – Vi har alla våra ansvarsområden och den spetskompetens som var och en besitter tror jag är nödvändig att ha i dag, berättar Johan Fagerberg, som själv basar över den 150 hektar stora växtodlingen och skogsområdet på 40 hektar.

Breddad verksamhet krävs

Grunden i rörelsen är mjölkproduktionen. På gården finns 50 kor och med 12 400 kilo mjölk per år och ko i avkastning hör man till de främsta i landet. Något man förklarar med jämnt och bra foder samt en stor portion fingertoppskänsla.
   Men framtiden kräver komplement, det är syskonen medvetna om. Sedan några år tillbaka driver de därför entreprenörsverksamhet med ett antal jordbruks-, skogs- och byggmaskiner. Men även det traditionella jordbruket kräver mer av bonden i dag.
   – Bara på några år har det hänt mycket med teknologin, både på fältet och i ladugården. Det krävs också betydligt mer dokumentation, säger Johan Fagerberg.

Miljövänliga satsningar

Enligt Lantbruksbarometern – som LRF Konsult, Lantbrukarnas riksförbund samt Swedbank och Sparbankerna ligger bakom – vill var femte bonde investera i produktion av förnybar energi. Det senaste året har Fagerbergs byggt en eldningscentral för spannmål. Den gamla vedpannan är ersatt med en effektivare värmekälla, där överblivet spannmål tas till vara och håller fastigheterna varma.
   Ett par hundra meter ut på gärdet reser sig ett annat exempel på syskonens miljömedvetenhet. Vindkraftverket är på 800 kilowatt och all el som produceras säljs.
   – Det har varit en lång process, men nu är kraftverket på plats, säger Johan Fagerberg som trots miljövänliga satsningar inte känner någon större oro för klimatförändringarna.
   – Jag är inte orolig men medveten. Jag försöker hela tiden hitta uppvärmningssätt och maskiner som drar mindre bränsle.FOTO: HENRIK EKBERG
Johan, Henrik och Kristina är tredje generationen Fagerberg som driver Gamla Karlstorp mellan Skövde och Hjo.