Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

”E-bokföring det bästa som hänt sedan 60-talet!”

Allt fler företag får upp ögonen för e-bokföring. Grenna Guld & Silver och Sköna Hem-butiken i Västerås sparar både tid och pengar med den webbaserade tjänsten.
I idylliska Gränna vid natursköna Vättern finns Grenna Guld & Silver och Liga Design. Företaget levererar smycken över hela Skandinavien och driver försäljning via webbshopen LigaShop. Till hösten kommer en ny smyckekollektion för herrar. Ulf Sterner som basar över butik och tillverkning är sedan 2005 en minst sagt nöjd e-bokförare.
   – Det här är det bästa som hänt småföretagarna sedan 1960-talet! säger han.
   Tidigare anlitade Ulf Sterner en bokföringsfirma för den löpande redovisningen. Nu bokför han själv dagskassan efter en dag i butiken.
   – Det är en skillnad som natt och dag med bokföringen. Det är skönt att kunna sköta det direkt och jag har en helt annan kontroll över ekonomin nu. Tidigare fick jag skicka in verifikationer en gång i månaden, nu kan jag enkelt själv få ut alla ekonomiska rapporter när jag vill.

Enkel process

Systemet känner av autokonteringen, så processen är enkel, säger Ulf.
   – Det enda jag behöver göra är att ge verifikationen ett nummer, välja ett konto och sätta in i pärmen.
   E-bokföringen sparar pengar också. Ulf Sterner uppskattar att hans kostnader för bokföringen har minskat med mellan fyrtio och femtiotusen kronor per år.
   I Västerås driver Dennis Lindblom Sköna Hem-butiken tillsammans med sin fru Eva Sindahl. Tidigare fanns verksamheten i Norberg och snart ska företaget flytta till ett gammalt slott – Målhammar Gård – i Enköpingstrakten.
   – Vi gör allt inom heminredning – från rivning av väggar till städning. Du kan ringa oss, resa bort två veckor och sedan komma tillbaka till ett nytt hem!

Besvärligt med papper

Dennis Lindblom var tidigare missnöjd med sin bokföringsfirma som tog mer betalt än vad de kommit överens om.
   – Det var också väldigt besvärligt med alla papper. Vi är inget stort företag och som hantverkare är jag en kreativ person som vill ägna tiden åt andra saker.
Momskonteringen tillhör det bästa med e-bokföringen, tycker Dennis. Det sparar honom mycket tid.
   – Bästa funktionen är autokonteringen. Om jag går till Clas Ohlson och köper verktyg så kommer transaktionen in på kontot som är kopplat till bokföringen. En annan väldigt bra och praktisk sak är att jag inte själv behöver ta säkerhetskopior på allting.


Läs mer om e-bokföring

Prova fritt i tre månader
Du som är Bättre Affärer-prenumerant och är ansluten till internetbanken kan nu prova e-bokföring kostnadsfritt i tre månader (värde 750 kronor). Då ingår också en timmes kostnadsfri rådgivning inför kommande bokslut (värde 500 kronor).
   Erbjudandet gäller till och med den 30 september 2007.

Ja, jag vill prova e-bokföring gratis!
 


FOTO: ISTOCKPHOTO
Bokföring i det fria. Allt som krävs för att komma igång med e-bokföring är en laptop med internetuppkoppling.
Så funkar e-bokföring
  • I autokonteringen syns alla händelser på firmans bankkonto och alla betalningsuppdrag. De flesta konteringar sker automatiskt.
  • E-bokföringen är webbaserad och kan nås från vilken dator som helst, bara den har internetuppkoppling.
  • Backuper lagras automatiskt på Swedbanks servrar.
  • Om någon annan än du behöver tillgång till bokföringen – exempelvis din revisor – så ger du bara personen behörighet för detta.
  • E-bokföring Kortköp kopplar ditt bankkort till internetbanken och e-bokföringen. Alla inköp du gör med kortet registras löpande i ditt redovisningsprogram och kan enkelt autokonteras.
  • För dig som har butik, restaurang eller liknande verksamhet finns e-dagsavslut där du för in beloppen och dagens försäljning blir automatiskt bokförd på rätt konto.