Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Diviesh Vithlani, chef för Swedbanks enhet Spara och Placera,
konstaterar att allt fler företag satsar på fonder.
FOTO: TOBIAS FISCHER

Premiär för Fondtorget – platsen för alla fonder

Nu går det att handla både från Swedbank Robur och andra fondförvaltare via bankens nyöppnade fondtorg. På Fondtorget finns också nyheter, analyser och topplistor över de mest populära fonderna just nu.
– Intresset för fonder växer hela tiden och vår uppgift är att möta kundernas förväntningar och vara den som kan ge det bästa utbudet. Därför erbjuder vi nu både svenska och internationella förvaltares fonder tillsammans med våra egna, säger Diviesh Vithlani, chef för Swedbanks enhet Spara och Placera.
   Fonder har blivit alltmer populära både bland privatpersoner och företag. Diviesh Vithlani har märkt ett större intresse hos företag för hur likviditeten ska hanteras. Företag vill ofta ha hög likviditet kombinerat med låg risk. Samtidigt får inte avkastningen bli alltför låg. Allt fler företag som traditionellt har använt räntefonder med korta räntepapper har därför upptäckt hedgefonder, mixfonder och ”fond i fond”.

Chans till bättre avkastning

Både hedgefonder, fonder som blandar aktier och räntepapper och fonder som investerar i andra fonder har ofta relativt låg risk men chans till betydligt bättre avkastning.
   – Som exempel kan jag nämna Roburs fond Access 25 som innehåller 25 procent aktier och 75 procent räntebärande papper. Det senaste året har den här fonden gett 5,8 procents avkastning. Det kan jämföras med Roburs korta räntefond Penningmarknad som under samma period givit 2,2 procents avkastning, säger Diviesh Vithlani.
   För företag liksom för privatpersoner är de främsta fördelarna med fonder att riskerna minskar genom diversifiering. En annan fördel är att man själv slipper att följa utvecklingen lika intensivt och i stället kan koncentrera sig på sin verksamhet.

Bolla idéer

Diviesh Vithlani tror ändå att företag har ett stort intresse för att bolla idéer kring olika fonder och investeringar med banken. Därför erbjuder Fondtorget också analyser av makrotendenser och enskilda marknader och fonder. Plus nyheter, tips och topplistor över de mest populära fonderna just nu.

Fondtorget finns på www.swedbank.se/fonder