Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!
Fråga banken

Vad är ett IBAN-nummer?


IBAN står för International Bank Account Number och dess syfte är att göra betalningar inom EU/EES-området (inklusive Schweiz) säkrare och snabbare.
   Tidigare hände det ofta att betalningar mellan länder returnerades på grund av felaktigheter i kontonumret. Detta problem har blivit betydligt mer sällsynt tack vare att IBAN gör det möjligt att matematiskt kontrollera det kontonummer som pengarna ska skickas till.
   Sedan den 1 januari 2007 är det obligatoriskt att ange IBAN-nummer på alla gränsöverskridande betalningar i euro mellan de 27 länderna inom EU, de 3 EES-staterna Norge, Island och Liechtenstein samt Schweiz. Men IBAN-numret bör alltid användas om du skickar eller tar emot pengar inom dessa 31 länder.

Enkelt ta reda på IBAN

Sedan maj är ditt företags IBAN angivet på ditt papperskontoutdrag men du som är kund i Swedbank eller sparbankerna kan också använda länken nedan för att få reda på vilket IBAN-nummer företaget har. Det enda som krävs är att du anger ditt clearing/kontonummer.


Ta reda på ditt IBAN här

FOTO: ISTOCKPHOTO
Sedan årsskiftet ska IBAN-nummer anges på alla gränsöverskridande betalningar i euro mellan länderna inom EU, EES samt Schweiz.