Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Ge medarbetarna en ekonomisk hälsokontroll

Arbetsmarknaden är glödhet, och i många branscher konkurrerar företagen om arbetskraften. Då blir det särskilt viktigt att vara en attraktiv arbetsgivare. Och påhittigheten när det gäller att erbjuda sina medarbetare extra förmåner är i dag större än någonsin.
"Privatekonomisk hälsokontroll" kallar Anders Ekedahl, företagsmarknadschef på Swedbank, en tjänst som banken nu erbjuder företag som förmån till de anställda.
   – En välskött privatkonomi är något som fler behöver, anser Anders Ekedahl. Mer och mer har lagts på individerna; vi ska planera vår pension och bostäderna har blivit dyrare. Många behöver låna stora summor till sitt boende och oroar sig för räntehöjningar. Därför är en välskött privatekonomi viktig också för hälsan.
   Företagen å sin sida är måna om att medarbetarna ska må bra. Vid sidan av företagshälsovård och gymkort, tänker nu banken i samarbete med arbetsgivarna låta privatekonomiska rådgivare besöka arbetsplatserna.
   – Vi har kunskap att dela med oss av. Många av våra kontor har jobbat med de här frågorna i praktiken i många år. Nu kan vi tillsammans med företaget erbjuda en finansiell hälsokontroll.

Nya krav växer fram

Jesper Svensson, vd på Primetec i Göteborg var en av finalisterna till årets upplaga av Swedbanks Företagarpris. Primetec, som tillhandahåller ljud- och ljusutrustning, har expanderat i snabb takt under de senaste åren. Vägen från ett litet fåmansföretag till en koncern med 230 anställda, ställer nya krav på företaget som arbetsgivare, menar Jesper Svensson.
   – När jag började handlade det mest om magkänsla. Nu har ansvaret vuxit men i grunden handlar det om samma sak när det gäller att motivera sina anställda. Delaktighet och ansvar är viktiga faktorer, liksom korta beslutsvägar inom organisationen. Vi jobbar i team som vart och ett har eget budgetansvar och tar ett helhetsansvar för projekten hos kunden. Så kommer vi att fortsätta att jobba nu när vi ska ta steget ut på den europeiska marknaden.
   Sjukförsäkringar och frikort på gym tillhör dagens förmåner på Primetec. Kanske det blir fler i framtiden, även om just privatekonomisk rådgivning hittills inte kommit upp på agendan.


Förmåner som tar priset
Det finns många sätt att gå tillväga för företag som vill erbjuda sina medarbetare förmåner utöver det vanliga. Här är några aktuella exempel:

Lång kö till hunddagis?

På djurförsäkringsbolaget Agria finns hunddagis för de anställda. "Otaliga är de studier som visar djurens positiva inverkan på oss människor, man mår helt enkelt bättre av att ha eller umgås med djur", framhåller Agria på sin hemsida.

Ärenden på stan

Personal på Skandias huvudkontor i Stockholm kan få hjälp med att hämta kemtvätt, biljetter till teatern, medicin på apoteket, skor hos skomakaren eller uträtta andra ärenden som annars tar en del av lunchtiden. "Många behöver avlastning i vardagen", säger Madeleine Swartz, platsansvarig för Butler Services till Dagens Industri. Förutom ärenden på stan tar Butler Services hand om Skandias vaktmästeri, bilar och konferensservice.

Sjukvård och spa

Internetföretaget Google i Kalifornien är en extremt populär arbetsgivare som uppges få in 1 300 platsansökningar per dag! De anställda har gratis måltider, spa och läkarvård på sin arbetsplats. Dessutom har de förmåner som gratis bilservice och tankning av bilen, hårklippning i Google-salongen och det går bra att utnyttja företagets egen tvättstuga på arbetstid (tvättmedlet är förstås gratis). Jobbar man som programmerare kan man dessutom avsätta 20 procent av arbetstiden åt att jobba med egna projekt. Allt enligt den amerikanska tidskriften Fortune, som listat de hundra bästa företagen i USA ur de anställdas synvinkel.
 


FOTO: ISTOCKPHOTO
När konkurrensen om arbetskraften hårdnar blir en del företag extra påhittiga när det gäller att erbjuda förmåner för sina anställda. Hundpassning, kemtvättshämtning och bilservice är några exempel.
Detta kan banken hjälpa till med
  • Pensionssparande
  • Sjukförsäkring
  • Olycksfallsförsäkring
  • Tjänstebil
  • Kreditkort
  • Privatekonomisk rådgivning
  • Private banking

    Kontakta din rådgivare eller närmaste bankkontor så berättar vi mer!