Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!
Fråga banken

Hur säkra är kortbetalningar?


För butiker är det mycket säkert att ta betalt med kort, i synnerhet om de tar till sig den nya teknik som finns. Vi rekommenderar alla butiker att byta ut sin magnetspårsläsare mot en EMV-terminal, som även kan läsa de datachip som bland andra Swedbanks kort är försedda med. Chipet är ytterst svårt att förfalska eller manipulera och ger därför en mycket hög säkerhetsnivå för alla parter.
   Nästan 25 procent av de cirka 70 000 kortterminaler som Swedbank har uppkopplade (i Sverige finns ungefär 200 0000 terminaler) är kapabla att läsa EMV-chipkort och antalet ökar snabbt. Om man dessutom skaffar sig en PIN-läsare, där kunden kan knappa in sin personliga kod, ökar såväl säkerheten i överföringen som servicen till kunden – som slipper skriva under och hantera en köpnota med känslig information. Handlaren slipper samtidigt kravet på kontroll av fotolegitimation. Skulle det mot all förmodan ändå bli något fel, trots att PIN-läsaren godkänt transaktionen, ersätter Swedbank i de allra flesta fall dig som har ett kortavtal med oss.

Varning för skimming

För kortkunder finns det en del saker att tänka på. Har du ett kort med enbart magnetspår (alltså ett icke-Swedbankkort) kan du utsättas för skimming, det vill säga kopiering av din magnetremsa. Tar någon ut pengar i en svensk uttagsautomat med en kopia av ditt kort kan banken dock fastställa detta i efterhand, eftersom förfalskade kort saknar det vattenmärke som äkta kort har i magnetspåret.
   Kom också ihåg att betrakta din PIN-kod som en värdehandling. Lär dig koden utantill, håll den hemlig för alla och knappa in den dold för andra. Ha också alltid med dig det telefonnummer som du ska använda om du förlorar ditt kort och behöver spärra det.


Vad vill du fråga banken om? Mejla din fråga till Bättre Affärer


FOTO: ISTOCKPHOTO
Ha alltid med dig det telefonnummer som du ska använda om du förlorar ditt kort och behöver spärra det!