INNEHÅLL:  |  "Det ska vara enkelt, roligt och lönsamt att driva företag"  |  Ta styrelsevägen till ekonomisk framgång  |  Sådana är svenska företagare – enligt andra  |  Hitta Sveriges bästa företagare!  |  Ge medarbetarna en ekonomisk hälsokontroll  |  Gör bättre utlandsaffärer  |  Hur säkert är det att betala – och ta betalt – med kort?  |  Vinn Shanghairesa!  |  Ny SPAX investerar i valuta  |  Månadens måsten  |  Vilka förmåner erbjuder du dina medarbetare?  
Bild

"Det ska vara enkelt, roligt och lönsamt att driva företag"

När näringsminister Maud Olofsson ska sammanfatta alliansregeringens första år framhåller hon bland annat nystartsjobben och de sänkta arbetsgivareavgifterna för ungdomar. Fler förändringar är på gång, till exempel förbättrade trygghetssystem för småföretagare. Men hittills går reformerna för långsamt, anser Maud Olofsson.
   – De reformer vi nu genomför är kanske den största förändringen av svenskt företagsklimat i modern tid. Målet är klart: det ska vara enkelt, roligt och lönsamt att driva företag.
Läs hela intervjun och Maud Olofssons svar på läsarnas frågor
Bild

Ta styrelsevägen till ekonomisk framgång

Det kan vara bekvämt att styra sitt företag själv. Men en kompetent styrelse kan ge stora vinster. På Styrelseakademien jämför man ett välfungerande samspel mellan styrelse och företagsledning med sparring i en boxningsring.
Så kan styrelsen göra företaget större, säkrare och lönsammare
Månadens affärsland
Bild

Planering och punktlighet utmärker svenskarna

Efter flera utblickar mot olika länder är det nu hög tid att vi tittar oss själva i spegeln. Punktliga så in i Norden, krångliga ibland och mycket måna om vår semester är några omdömen som fälls om de svenska affärsmännen och -kvinnorna.
Konflikträdda och ärtsoppesugna – sådana är vi

Nominera Sveriges bästa företagare!

Nu är det dags att nominera din företagarfavorit! Vilken företagare tycker du är värd att uppmärksammas för sitt arbete? Juryn för Swedbanks och sparbankernas Företagarpris 2008 tar tacksamt emot alla tips på företagare som inte bara är framgångsrika utan också positiva krafter i samhället.
Läs mer om priset och lämna förslag

Motivera medarbetarna med ekonomisk hälsokontroll

Bild
När konkurrensen hårdnar om arbetskraften blir många företag extra uppfinningsrika när det gäller att erbjuda förmåner för sina anställda. Hunddagis, kemtvättshämtning och bilservice är tre aktuella exempel. Banken svarar med att låta företag ge sina medarbetare en "privatekonomisk hälsokontroll".
"En välskött privatekonomi är viktig också för hälsan"
PS!
Bild

Tre tips inför budgetarbetet

  • Gör en plan för hur du ska samla in uppgifter och vilka som ska ingå i budgetprocessen. Sätt upp riktlinjer och deadlines.
  • Gör inte budgeten alltför detaljerad. Ha inte med mer i budgeten än det du vill mäta och utvärdera. Se till att du kan följa upp företagets mål och visioner i budgeten.
  • Ett riktigt systemstöd för budgetarbete kan löna sig, särskilt för lite större företag. Är det många inblandade kan det underlätta om alla använder samma dokument och att budgeten uppdateras i realtid. Dessutom finns inbyggda funktioner för uppföljning och analys.
Källa: Kent Gerhardsson, Lindebergs Grant Thornton.
Bild LEDAREN:
"Så gör du bättre utlands- affärer"
Läs Anders Ekedahls ledare
Fråga banken
?
Hur säkert är det att ta betalt med kort?
Läs svaret och ställ
din egen fråga
Tävling
Vinn resa till Kina!
Läs mer
Månadens tips
Ny SPAX investerar i valuta
Läs mer
Månadens måsten
Affärsresor, företagarmässa och vintertid
Höjdpunkter i oktober

Vilka förmåner erbjuder du dina medarbetare?
(flera svar är möjliga)

Pensionsparande
Olycks- / sjuk- / livförsäkring
Friskvård/sjukvård
Mobiltelefon
Bil i tjänsten
Flexibla arbetstider
Företagskläder
Kompetensutveckling
Städhjälp / barnpassning
Annat
Inget av ovanstående
Jag har inga medarbetare

Surfa säkert!