Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!
Månadens affärsland

Sådana är svenskarna – enligt andra

Kaosrädda och ärtsoppesugna. Nu får vi svenskar chansen att titta oss i spegeln – för så här ser utländska företag på oss nordbor.
Vi är organiserade. Analytiska. Punktliga så in i Norden. Och så värnar vi om vår semester.
   – Svenskar är noga med att antyda hur viktig semestern är för dem, vilket betyder "ring inte och stör mig när jag är ledig". Det är lite skillnad mot den asiatiska kulturen, här sätter vi ofta karriären och jobbet framför familjen, säger Wayne Wong, före detta medarbetare på Exportrådet i Hong Kong och nu frilanskonsult för företag som vill etablera sig i Kina.
   Amerikanska Anthony Deighton, marknadschef för programvaruföretaget QlikTech, håller med.
   – Amerikaner anser generellt att europeer inte jobbar tillräckligt mycket och tar alldeles för mycket semester – men jag tycker inte att det gäller för Sverige, i alla fall inte på vintern. På sommaren, däremot, kan det vara svårt att få tag på en enda svensk person på något kontor, skrattar han.

Gott rykte, men lite krångliga

Generellt tycker utländskt affärsfolk att Sverige är en förebild – inom det mesta.
   – Ukrainare ser mycket positivt på Sverige både vad gäller socialt skyddsnät och politisk och ekonomisk stabilitet, säger Clara Bodin vid för den svenska rekryteringsbyrån Link to East i Ukraina.
   Och visst har vi blågula ett gott rykte – även om vi i många kulturers ögon kan vara lite krångliga ibland. Wayne Wong intygar att den vanligaste svenska frågan från svenska affärsmän är "varför".
   – Ni svenskar vill resonera om allt – och dessutom vill ni gärna lära er hur allting fungerar. Ingen svensk nöjer sig med svaret "så här har vi gjort i alla år, men jag kan inte förklara varför".
   Han har lärt sig att svenskar sätter stort värde i löften, både muntliga och skriftliga. En svensk bryter sällan ett kontrakt.
   – Svenskar tycker inte om att göra affärer med folk som är slarviga, inte kommer i tid eller är dåliga på engelska. Rättvisa är a och o för er, ni tycker inte om att ta risker och ogillar överraskningar.

Planering och punktlighet

Dessutom är klockan viktig för oss. Det säger affärsmän från hela världen.
   – Mitt första intryck av svenskar är att ni är otroligt punktliga. Ni planerar mycket mer än vi spanjorer gör – och om ett svenskt möte ska sluta klockan fyra kommer det att göra det. I Spanien improviserar vi mer. Det är nog därför svenskar är ett framgångsrikt affärsfolk och vi spanjorer är bättre på konst, säger Lidia Estan som jobbade på spanska turistbyrån i Stockholm fram till förra året.
   Något annat? Anthony Deighton skrattar.
   – Jag hade ingen aning om hur viktig ärtsoppa är för den svenska kulturen. Nu försöker jag förlägga mina Sverigeresor på torsdagar så att jag kan njuta av den underbara soppan under affärsluncherna.ILLUSTRATION: MARIA ESAIASSON
Så skiljer sig Sverige mot övriga världen
Svenskar...
... tycker att det är viktigt med tekniska frågor och leveranstider
... kan sköta beslut via mejl, telefon och post
... har många direkt underställda och en platt organisation
... diskuterar ofta jobb med familjen
... har små löneskillnader
... jobbar 2–3 år eller mer på varje jobb
... jobbar inte över

Personer i övriga världen...
... kan byta jobb en gång i halvåret ibland, vill snabbare framåt.
... kräver närvaro och stämplar på papper
... jobbar ofta i pyramidorganisationer
... tycker att det är prestigefyllt att jobba i ett utländskt företag
... jobbar över mer