Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!
Ledare

Världen förändras – och vi med den

Det är bara en tidsfråga innan alla företag i Sverige gör affärer med utlandet. Swedbanks företagsmarknadschef Anders Ekedahl tycker att fler företagare bör ta vara på möjligheterna, men också ta hjälp av banken med att hantera de risker som finns.
Vi nås av många intryck dessa dagar. Det är inte längre bara det kinesiska undret utan också klimatförändringar och amerikanska bolånekriser. Världen förändras i en rasande takt och det ställer allt större krav på oss alla.
   Många av våra kunder funderar på hur de ska nå nya marknader med sin försäljning eller hitta billigare produktion. Att låta sitt företag växa även utanför Sveriges gränser är något vi på banken både vill uppmuntra och hjälpa till med.
   Varje år anordnar vi affärsresor till intressanta länder vilket är mycket uppskattat bland våra företagskunder. Vi öppnar allt fler kontor och filialer på olika håll i världen – och nyligen köpte vi till exempel en bank i Ukraina, TAS. Vi ser också till att vara ordentligt pålästa om omvärldsutvecklingen och strävar ständigt efter att våra produkter och tjänster ska tillgodose de nya behov som hela tiden uppstår hos ett internationaliserat näringsliv.

Kinas konjunktur påverkar

När en företagare tar sin verksamhet ut på världsmarknaden är det plötsligt inte bara den lokala konjunkturen som spelar roll. Vad som sker i Indien, Kina och Ryssland kan vara minst lika relevant för din affärsverksamhet.
   Som tur är finns det en mängd knep som gör att du kan fortsätta koncentrera dig på att göra goda affärer. Vi på banken kan till exempel hjälpa dig att utforma en strategi för hur du ska hantera valutarisker i samband med betalningar till eller från utlandet. Du ska inte behöva oroa dig över valutafluktuationer, utan fortsätta ha möjlighet att fokusera på rätt saker, nämligen dina affärer.

Utnyttja kunskapen

Hur företagets pengar placeras är ett annat exempel på hur du kan utnyttja bankens kunskap om internationella marknader. Alla som placerar vill ju självklart ha maximal avkastning vilket förstås är förknippat med risk och svängningar.
   Vi funderar ständigt över vilka marknader som har mest att ge och tar fram bra anpassade erbjudande runt dessa. För dig som föredrar goda vinstmöjligheter, men också kontrollerade risker, kan det vara läge att läsa om vårt senaste SPAX-placering här.

Har du funderingar på hur du ska ta ditt företag ut i världen? Kontakta oss när du tror att vi kan vara till hjälp med något! Vi finns alltid att få tag på via internet, telefon eller ditt eget bankkontor hemmavid.


Läs mer om affärer med utlandet

FOTO: BJÖRN LEIJON
Förbered företaget för affärer med utlandet! Ett exempel är att följa med på en av bankens affärsresor till nya marknader, skriver Anders Ekedahl.
Sänkt pris på EU-betalningar
Fram till årsskiftet kan du som är ansluten till internetbanken företag skicka betalningar till EU-länderna i euro helt kostnadsfritt. Ordinarie pris är 10 kronor per betalning.
Läs mer om erbjudandet