Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Är bilen bättre försäkrad än du och dina medarbetare? Det kan få stora konsekvenser om du blir sjuk och när du blir äldre.
FOTO: ISTOCKPHOTO

Ljus framtid för försäkrade företagare

Nystartat företag och många järn i elden? Eller kanske etablerad sedan länge med full fart på affärerna? Oavsett vilket så är småföretagare dåliga på att se om sitt hus när det gäller försäkringsskydd. Det kan leda till stora konsekvenser när du blir gammal eller om du blir sjuk.
Att försäkra villan, bilen eller båten är de flesta noga med. Men när det gäller försäkringsskyddet inför sjukdom och pension är det sämre ställt hos landets företagare. De flesta som drar igång en egen rörelse tänker först och främst på verksamheten och företagets dagliga drift. Försäkringar kommer betydligt längre ner på prioriteringslistan.

– Många företagare tycker att försäkringar är krångligt och ett nödvändigt ont. Man skjuter problemet framför sig och kanske slarvar man med att se över försäkringsskyddet för sig själv, sina anställda och sina efterlevande, säger Peter Germer som är försäkringsansvarig hos Företagarna.

– Men jag brukar säga att man ska ”måla fan på väggen” och ta sig en funderare på vad som kan hända med verksamheten om man skulle råka ut för en olycka, bli sjuk eller rent av avlida. Många ser sitt företag som den stora tryggheten och resonerar att företaget i sig kan ses som en pensionsförsäkring vid framtida försäljning. Men det är ett vanskligt resonemang. Om något händer på vägen – om du blir sjuk eller om firman går omkull, då gäller det att ha en annan buffertplan.

Snåla inte med egna lönen

Som egen företagare är det vanligt att man tar ut en mycket låg lön eller kanske ingen alls i ett första skede. I sämre tider kanske man sänker sin lön för att få bolagets ekonomi att gå ihop. Förståeligt men olyckligt menar Peter Germer.

– När det går sämre för företaget brukar den egna lönen vara det första man drar ner på. Det är synd eftersom det påverkar både eventuell a-kassa och sjukpenning, men också den framtida pensionen.

Som anställd får man pension från flera håll. Förutom den statliga inkomst- och premiepensionen, betalar arbetsgivaren avtalspensionen och man kan själv pensionsspara privat. Som företagare får man däremot oftast bara pension från staten och den grundar sig på lönen. Ju lägre lön, desto lägre pension.

– Därför gäller det att aktivt skapa en lösning i tid. Att redan från början sätta av en slant till den egna pensionen. Det gäller att se om sitt hus för det är ingen annan som gör det åt dig, säger Åke Qvist, försäkringsspecialist på Swedbank.

Han tipsar om att det dessutom är mer förmånligt att avsätta pengar i pensionssparande än att ta ut samma summa i lön eftersom det är en lägre skattesats som gäller.

Attraktiva arbetsgivare tar ansvar

Pensionssparande och försäkringar är även ett viktigt konkurrensmedel i jakten på bra arbetskraft. Genom att erbjuda bra pensionsvillkor och försäkringar ökar man möjligheten att knyta till sig duktiga människor och behålla dem i företaget. Detta är inte minst viktigt för företag som saknar kollektivavtal. Slutligen råder Åke Qvist företagare med anställda att även se över sitt sjuk- och olycksfallsskydd, både för sig själv och för sina anställda.

– Fundera på vad som skulle hända med dig, ditt företag och dina närstående om du blev sjuk en längre tid. Om du tar tag i det i tid har du mycket igen om olyckan skulle vara framme.


Just nu lönar det sig extra mycket att prata pension med banken.

Ta en titt på månadens erbjudande!

Tre smarta tips
Åke Qvist som är försäkringsspecialist på Swedbank tipsar om tre saker som är viktiga att tänka på som egen företagare:

  • Låg lön = låg pension
    Utan marknadsmässig lön blir din framtida pension låg. Oavsett vad du tjänar i dag kommer du antagligen vilja komplettera din framtida pension med en tjänstepension.

  • Pension är skattemässigt fördelaktigt
    Att betala in premier på en tjänstepension är billigare för företaget än att betala ut högre lön, eftersom löneskatten på pensionspremier kan vara lägre än arbetsgivaravgiften. Företagets avdragsrätt för pensionspremier är 35 procent av den anställdes lön (men högst 10 prisbasbelopp).

  • Se över sjuk- och olycksfallsskyddet
    De flesta har väldigt dåligt skydd för sjukdom eller olyckor, något som kan haverera den bästa ekonomi. Se över ditt försäkringsskydd för att säkerställa att du och din familj kan leva drägligt även om olyckan är framme.
 


Omsorg som lönar sig
Bra pensionslösningar visar att man bryr sig om sina anställda – i dag och i framtiden. Det säger Torgny Sjö på företaget Playground som tillsammans med Swedbank har tagit fram en pensionslösning som passar både företaget och de anställda.

Ikon: v2/tv_icon_small.png Se reportaget om Playground