NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 2 - 2008
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Årsbokslut – radikal förändring för 540 000 enskilda firmor

I år ska du som driver en enskild firma med en omsättning på högst 3 miljoner kronor lämna ett förenklat årsbokslut tillsammans med din deklaration. ”En oerhört radikal förändring”, menar Skatteverket.
Du som driver en enskild firma kommer varken att hitta blankett N 1 eller N 2 till din deklaration i år. De har ersatts av den nya blanketten förenklat årsbokslut.

– En oerhört radikal förändring, säger Mats Brockert på Skatteverkets huvudkontor i Solna, sakkunnig i den utredning som ledde fram till förenklat årsbokslut.

De nya reglerna infördes redan den 1 januari 2007, men först vid årets deklaration kommer många att bli medvetna om förändringen.

– I redovisningskretsar är reglerna välkända, men tyvärr tror jag att väldigt många företagare inte känner till dem än, säger han och uppmanar alla med enskild firma att inte vara ute i sista minuten med sina deklarationer i år.

En halv miljon firmor

I Sverige finns ungefär 540 000 enskilda firmor, varav de allra flesta omsätter mindre än 3 miljoner, vissa hobbyverksamheter nästan inget alls. Även dessa måste dock upprätta ett förenklat årsbokslut, med komplett balans- och resultaträkning.

– Det kommer säkert att kännas krångligt till en början, men med tiden kommer den nya blanketten att upplevas som enklare än de tidigare, hoppas Mats Brockert.

De nya reglerna innebär bland annat att firmor som omsätter högst 3 Mkr får använda den enklare kontantmetoden i sin löpande bokföring, och därmed bokföra inköp och försäljning först när betalning sker. Vid räkenskapsårets utgång måste dock alla obetalda skulder och fordringar bokföras.

De nya reglerna ger även företag som omsätter högst 3 Mkr möjlighet att använda bokslutsmetoden vid momsredovisningen, istället för den krångliga faktureringsmetoden.

Alla är bokföringsskyldiga

Det ställs också höga krav på bokföringen. Alla ”affärshändelser” ska redovisas och verifieras, även exempelvis ett privat bankuttag för att köpa pennor till företaget. Trots att det i en enskild firma saknas en egentlig skiljelinje mellan företagets och företagarens ekonomi?

– Ja, men det är inte nytt. Alla företag är bokföringsskyldiga, enligt de tydliga reglerna i Bokföringslagen, säger Mats Brockert.

Du som har en enskild firma rekommenderas att läsa broschyren ”Bokföring, bokslut och deklaration” på www.skatteverket.se.


FOTNOT: Vid det senaste årsskiftet fanns det 946 261 företag i Sverige, varav 57 procent enskilda firmor, eller cirka 540 000 stycken. Cirka 700 000 av företagen saknar anställda, och cirka 92 procent av samtliga företag omsätter mindre än 5 Mkr.
Källor: SCB och Nutek.

... men relativt enkelt för 70 000 enskilda lantbruksfirmor
Övergången till förenklat årsbokslut innebär inga större svårigheter för de cirka 70 000 lantbruksföretag som drivs som enskilda firmor. Tack vare reglerna om räntefördelning har dessa företagare redan erfarenhet av årsbokslut. Den bedömningen gör Urban Rydin, skatteexpert på LRF Konsult.

Räntefördelning innebär att man i sin deklaration beräknar ränta på kapital som satts in i verksamheten, och på vinster som inte tagits ut. Denna ränta får enskilda näringsidkare göra avdrag för, och ta upp under det lägre beskattade inkomstslaget kapital. Till denna beräkning krävs att företagaren gör upp en årlig balans- och resultaträkning.

Urban Rydin och hans kolleger har den senaste tiden fått många frågor från LRF-medlemmar om förenklat årsbokslut, men har haft lugnande besked att ge. – Visst kan den nya blanketten kännas ovan till en början, men när företagarna väl har vant sig kommer de att inse att de nya reglerna faktiskt innebär en förenkling.
 

Prova e-bokföring kostnadsfritt
”E-bokföring är det bästa som har hänt sedan 60-talet”, sa Ulf Sterner på Grenna Guld & Silver till Bättre Affärer i våras. Han är en av många företagare som sparar tid och pengar genom att sköta sin bokföring via bankens lättanvända internettjänst.

Nu kan du som är Bättre Affärer-prenumerant och ansluten till internetbanken prova e-bokföring kostnadsfritt i tre månader (värde 750 kronor). Erbjudandet gäller till och med den 30 mars 2008, för dig som inte har tjänsten sedan tidigare.

Ja, jag vill prova e-bokföring kostnadsfritt!
 


FOTO: ISTOCKPHOTO
Har vanan inne. Tack vare reglerna om räntefördelning har landets cirka 70 000 enskilda lantbruksfirmor redan erfarenhet av årsbokslut.

Mats Brockert på Skatteverket tror att många kommer att tycka att förenklat årsbokslut krånglar till saker och ting. ”Men med tiden kommer den nya blanketten att upplevas som enklare än de tidigare”.

Initiativet till förenklat årsbokslut kommer från bland andra LRF Konsult. ””Men tyvärr har vad jag bruka kalla ”Redovisningsmaffian i Stockholm” krånglat till vårt ursprungliga förslag. De har tagit principen om ”korrekt ekonomisk bild” alltför bokstavligt””, säger Urban Rydin, skatteexpert på LRF Konsult.
Moms bara var tredje månad
Ingen momsblankett med posten den här månaden? Nej, sedan nyår behöver företag som omsätter under 40 miljoner kronor per år bara betala in moms var tredje månad. Detta såvida du inte har anmält till Skatteverket att du vill fortsätta att betala in moms varje månad.

För många företag innebär de nya reglerna ingen förändring. Som de företag som nu redovisar momsen i inkomstdeklarationen och de handelsbolag och andra som redovisar momsen för helt beskattningsår i skattedeklarationen.

De företag som omsätter – har ett beskattningsunderlag – mer än 40 Mkr ska dock liksom kommuner och landsting även i fortsättningen redovisa momsen varje månad.

Visste du att du kan använda vår momspåminnelse via sms?

Som läsare av Bättre Affärer kan du kostnadsfritt prenumenera på vår momspåminnelse via sms. Då får du automatiskt ett sms varje gång det är dags för momsinbetalning.

Gå till anmälningssidan för att anmäla dig!