NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 2 - 2008
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!
Månadens affärsland

Guldläge för finska slitvargar

Heja blåvitt! Finland är sannerligen en lillebror att räkna med på affärsfronten i öst. ”När det går bra för Sverige går det bra för Finland också”, säger Risto Erjanti, vd på Finsk-svenska handelskammaren.
Det går bra för våra bröder och systrar till höger. Antalet nya företag fortsatte att öka under förra året; enligt finska Statistikcentralen startade drygt 7 600 nya företag under det tredje kvartalet 2007, de flesta inom fastighetsverksamhet, handel och olika typer av företagstjänster.

– Finländare är vana vid att jobba hårt, säger Risto Erjanti, vd på Finsk-svenska handelskammaren.

Sverige var länge Finlands största handelspartner efter Tyskland, men nu har Ryssland kört om oss. Finlands BNP ökade nästan fem procent under förra året tack vare att den ekonomiska tillväxten i Ryssland och exporten dit ökade med cirka 30 procent under förra året.

Tuffa kulturkrockar

Trenden är fortsatt positiv. Sverige är dessutom den i särklass största utländska investeraren i Finland. Men just för att våra länder ligger nära varandra kan kulturkrockarna i arbetslivet bli tuffa.

– Den största kulturkrocken är att svenskar och finländare har lite olika attityd till tid. Vi i Sverige anser att tid är ett mått på kvalitet, ju längre tid någonting tar desto bättre, medan finländare är extremt effektiva. Man vill snabbt komma fram till ett resultat och kan starta kvickt med bara lite underlag för att komma igång. I Sverige ska allt helst stämma innan vi börjar handla, säger Anita Ekwall på konsultföretaget Ad Initium.

Hon är expert på internationella fusioner, speciellt i Finland, och säger att finländare styrs av plikt, medan svenskar älskar trygghet.

Fega svenskar?

– Vi är inte speciellt riskvilliga, det uppfattar finländare ibland som att vi är fega i affärssammanhang. Finländare ändrar fokus med 180 grader om det behövs för att gå vidare, medan vi i Sverige försöker att anpassa arbetet till den utstakade vägen. I Sverige gör vi allt för att inte genom snabba ändringar skapa nya problem för andra medarbetare, säger Anita Ekwall.


Just nu kan du få 30 procent rabatt på din affärsresa till Helsingfors. Läs mer!

Swedbank i Finland
Helsingfors är en viktig inkörsport till Baltikum och Ryssland för både svenska och finska företag. Därför har Swedbank sedan 2005 ett kontor på Mannerheimsvägen 14B i Helsingfors. Titta gärna in om du har vägarna förbi! Swedbank i Finland går också att nå på telefon +358 20 74 69 100 eller via din rådgivare i Sverige.
Läs gärna mer på www.swedbank.fi
 


ILLUSTRATION: MARIA ESAIASSON
Bästa tipsen för business i Finland
– Typiskt för finländare är att vi går rakt på sak. Vi har en inbyggd ärlighet som kan vara svår att förstå om man inte är uppvuxen i den kulturen. Svenskar som kommer till Finland försöker ofta linda in samtalen i bomull, men då blir finländarna misstänk-samma, säger Risto Erjanti, vd på Finsk-svenska handelskammaren.
 

Snabba fakta
Antal invånare: Cirka 5,3 miljoner.
Huvudstad: Helsingfors.
Statsskick: Republik.
Religion: Luthersk.
Affärsklimat: Gott. Till exempel har Finland goda relationer med den snabbt växande ekonomin Kina, som bland annat efterfrågar finskt know-how när det gäller att bygga upp infrastruktur (speciellt inom telekommunikation).
Affärsspråk: Engelska. Omkring 300 000 personer har svenska som modersmål. Tänk på att finländare ofta uttrycker sig kort och effektivt utan överflödiga ord, vilket kan uppfattas som lite hårt av svenskar som är mer vana vid att linda in sina ord.
Viktigaste exportprodukterna: Till Sverige exporterar Finland mycket olja och oljeprodukter (landet har överskott av olja efter bilateral handel med Sovjet), men också stål och metall.