NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 2 - 2008
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

FOTON: CEBIT, CARL-JOHAN SÖDER/SVT, ISTOCKPHOTO
Kalendarium

Höjdpunkter i mars

Mars är vad man gör den till: den sista vintermånaden eller den första vårmånaden. Påsken infaller nämligen extra tidigt i år. En annan höjdpunkt kan vara att slippa betala moms, vilket alla småföretagare med en omsättning mindre än 40 Mkr slipper göra i mars.
1–9 mars
Allt för sjön, Nordens största båtmässa går av stapeln på Stockholmsmässan i Älvsjö. Får dig att längta ut till sommarvågorna bland kobbar och skär. Över 1 000 olika båtar att titta och känna på. www.alltforsjon.se

2 mars
Vasaloppet. 08.00 börjar närmare 16 000 kvinnor och män staka de nio milen från Sälen till Mora. 2007 vann Elin Ek damklassen och Oskar Svärd herrklassen, vilka vinner i år? vasaloppet.se Dessutom presidentval i Ryssland. Kommer Vladimir Putins utvalde ”kronprins”; Dmitrij Medvedev, att vinna?

4 mars
Swedbank och Sparbankernas företagarpris delas ut under högtidliga former på Företagsgalan på Grand Hotel i Stockholm. www.swedbank.se/foretagarpriset

4–9 mars
Världens största IT- och telekommässa CeBIT anordnas på kolossala Messegelände i Hannover. Minst 6 000 svenskar väntas besöka mässan. Av de 6 252 utställande företagen är dock bara 46 svenska, så sent som 2001 var 115 svenska företag på plats. Flest utställare i år kommer från Tyskland, följt av Taiwan, Kina, Sydkorea och USA. www.cebit.de

5 mars
Swedbanks Kapitalmarknadsdag 2008, som i år äger rum på SAS Radisson Hotel i Ukrainas huvudstad Kiev. www.swedbank.se

5–7 mars
Nordisk biogaskonferens på Hotell Hilton i Malmö, för andra gången. Handlar om hur vi bättre ska kunna dra nytta av denna miljövänliga energikälla. Konferensen avslutas med en studieresa till anläggningar för samrötning och biogasinmatning på gasnätet. www.sgc.se/nordicbiogas

6 mars
SCB publicerar statistik för utrikeshandeln under det fjärde kvartalet 2007. www.scb.se Dessutom arrangeras det årligen återkommande seminariet ”Tillståndet i miljön” på Summit Konferenscenter i Stockholm. I år kommer bland annat klimatfrågan, flygets miljöpåverkan och framtiden för biobränsle att diskuteras. kunskap.ivl.se

7 mars
Jämställdhetskonferensen ”Makt och styrka att förändra” på Högskolan för Lärande och Kommunikation (HLK) i Jönköping. Bland talarna finns Jan-Anders Cronholm, bankdirektör på Swedbank i Jönköping, Habo och Mullsjö kommuner, som berättar om jämställdhetsarbetet i Swedbank. www.jamstalldhetskonferens.se

8 mars
Internationella kvinnodagen.
Massor av spännande aktiviteter i hela landet, även för män. Allt från frukostseminarium i LO-huset i Stockholm med Claes Borgström, före detta JämO, och LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin till seminarium om Kvinnor och idrott på Lunds universitet med genusvetaren Tiina Rosenberg och Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson. På kvällen visar Malmö Stad filmer om och med kvinnor i Kirsebergs Fritids- och Kulturhus.
Säkert händer det något kul även i just din stad. Annars får du hitta på något, för kvinnorna i din närhet!

8–14 mars
Internationellt affärsmöte för företag i Shanghai, Kina. Resan – som arrangeras av Swedbank – innehåller en seminariedel med en bred introduktion till hur man gör affärer i Kina, oavsett om man vill exportera, importera eller producera i ”Mittens Rike”. www.swedbank.se

11 mars
Europeisk minnesdag för terrorismens offer. På minnesdagen av attentaten i Madrid den 11 mars 2004. Samma dag presenteras Konsumentprisindex, KPI, för februari 2008 av SCB. Hur går det med inflationen? www.scb.se

12 mars
Eventuell restskatt måste vara betald. Men nej, du som driver ett företag med en omsättning på högst 40 miljoner per år behöver inte betala in moms idag, tack vare det nya systemet med tremånadersredovisning av moms. Du som är företagare ska dock deklarera och betala månadens arbetsgivaravgifter, avdragen skatt och F- eller SA-skatt senast idag. www.skatteverket.se

12–13 mars
Dags för Energiting 2008 på Stockholmsmässan. Tar upp frågor om försörjningstrygghet, energipriser, effektiv energianvändning och mycket annat. www.sverigesenergiting.se

12–14 mars
World Biofuels Markets Congress i Bryssel. Här kan du få träffa de mest framstående inom industrin, forskningen och affärsvärlden när det gäller bioenergi. www.greenpowerconferences.com/biofuelsmarkets

13–16 mars
Årets TUR-mässa i Göteborg. Samlingsplats för dem som gillar resor, turism och konferenser. 2007 kom över 50 000 ressugna skandinaver till Svenska Mässan. nemonet.swefair.se

15 mars
Seriemässa i Kronprinsens mässhall i Malmö. Frånsett serietidningar finns leksaker, filmaffischer, modelljärnvägar, vykort, leksaksbilar och mycket annat att köpa eller sälja. www.serieforum.se

15 mars
Dags för Amy Diamond, Christer Sjögren och de andra att visa vad de går för när det är Melodifestivalfinal i Globen i Stockholm. Och några miljoner svenskar framför teven, 2007 såg drygt fyra miljoner programmet. svt.se/melodifestivalen

20 mars
Vårdagjämningen. Nu börjar dagarna bli längre än nätterna, snabbast i norra Sverige.

21–23 mars
Påskhelgen (långfredagen, påskafton och påskdagen). Årets höjdpunkt i den kristna världen, vilket märks inte minst i katolska och ortodoxa länder.

26 mars
Momsinbetalning för företag som omsätter mer än 40 miljoner kronor. www.skatteverket.se

29 mars
Rörligheten i Europa underlättas. Från och med idag ingår nämligen även Estland, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ungern i Schengenområdet, utan gränskontroller. www.eu-upplysningen.se

30 mars
Dags att ställa om klockorna till sommartid, en timme framåt. Och klockan 14.30 denna söndag inleds fotbollsallsvenskan för herrar med matchen Norrköping-Djurgården.

31 mars
Klockan 9.15 presenterar Konjunkturinstitutet mars månads konjunkturbarometer för företag och hushåll. Dessutom presenteras konjunkturläget för mars. www.konj.se