NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 2 - 2008
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Kvinna, 35
– så ser den nya entreprenören ut

Den typiska nyföretagaren är en kvinna i 35-årsåldern. Ofta är hon eller hennes föräldrar födda utomlands. Apotekaren Laila Ibrahim Bengtsson är en av de nya företagarna. Hon driver två hälsobutiker, en butik på nätet och drömmer om att starta ett eget apotek.
Du har säkert sett vägmärket för industriområde, en vit skylt med en svart industribyggnad ur vars skorsten det väller fram rök. Det vägmärket är lika uppdaterat som de föräldrar som lär sina barn att tåget fortfarande säger tuff tuff. Glöm ånglok och gamla industrier. Vi lever i tjänstesamhället.

Det är inte bara Vägverkets skyltar som är föråldrade. Det är också föreställningen om att företagaren är en man. Så är det inte längre. Nu är det fler kvinnor än män som startar företag.

Det är också allt fler unga som startar eget och andelen med utländsk bakgrund är nu nästan 30 procent.

– Den typiska nyföretagaren idag är en kvinna i 35-årsåldern som bor i en storstad och driver verksamhet inom tjänstesektorn. Allt oftare är hon född utomlands eller har föräldrar som är födda utomlands och har ett företag inom vård- och hälsoområdet, säger Harry Goldman på Jobs and Society/Nyföretagarcentrum.

Starta eget? Aldrig!

Laila Ibrahim Bengtsson passar bra in på hans beskrivning. Hon är apotekaren från Irak som aldrig tänkte starta eget i Sverige, men som nu har två egna butiker och en näthandel som säljer egenvårds- och hälsokostprodukter.

– Jag drev eget apotek i Irak, men jag jobbade jämt och ville vara anställd här. Jag sa att jag aldrig skulle starta eget igen och tog istället jobb på Apoteket, säger hon.

Efter ett antal år kände hon ändå att hon ville göra något annat.

– Det är ett stressigt och ganska ensidigt jobb att vara apotekare, men man har inte så många alternativ. Att starta eget apotek är ju omöjligt på grund av monopolet. Man kan bli chef, men det innebär bara ännu mer jobb, säger Laila Ibrahim Bengtsson som började fundera på om hon skulle starta eget och sälja alla de icke läkemedelsklassade produkter som finns på Apoteket.

Tre anställda

– Jag började leta lokal och gick till banken för att få lån. Där fick jag först avslag, men jag är rätt envis, säger Laila Ibrahim Bengtsson och skrattar.

Idag har hon tre anställda och en butik i Barkarby och en i Kungsängen strax utanför Stockholm. Hon tycker inte att det har varit så mycket jobb med att starta eget.

– Jag fick också bra stöd av Farmacevtförbundet och av min familj.

Friheten och möjligheterna att bestämma själv gör att hon har svårt att tänka sig att bli anställd igen. Drömmen nu är inte fler butiker utan att hennes butiker ska bli apotek. Hon tror nämligen att monopolet snart kommer att upphöra.


Prova e-bokföring kostnadsfritt
”E-bokföring är det bästa som har hänt sedan 60-talet”, sa Ulf Sterner på Grenna Guld & Silver till Bättre Affärer i våras. Han är en av många företagare som sparar tid och pengar genom att sköta sin bokföring via bankens lättanvända internettjänst.

Nu kan du som är Bättre Affärer-prenumerant och ansluten till internetbanken prova e-bokföring kostnadsfritt i tre månader (värde 750 kronor). Erbjudandet gäller till och med den 30 mars 2008, för dig som inte har tjänsten sedan tidigare.

Ja, jag vill prova e-bokföring kostnadsfritt!
 


FOTO: ANNA RUT HÖGLUND
Bilden av den typiska entreprenören av idag stämmer bra in på Laila Ibrahim Bengtsson – som startade eget mot alla odds. 2007 fick hon Sveriges Farmacevtförbunds utmärkelse Årets Farmacevt.
Drömmer du om att starta eget ...
... men vet inte hur du ska gå vidare? Du kanske redan driver företag och vill starta ytterligare ett? Har du idéerna kan banken lösa mycket av det praktiska. Vi lotsar dig genom allt ifrån att göra en affärsplan till att lösa finansieringsfrågan.

Gå till bankens
starta eget-sida
 

Kvinna
– starta företag!
Har du en affärsidé du vill förverkliga? Är du kvinna? Då finns det ett gyllene tillfälle nu. Nutek har fått i uppgift av regeringen att främja kvinnligt entreprenörskap. Nuteks program pågår mellan 2007 och 2009 och förra året delades 50 miljoner ut.

Du som har en idé kan få upp till 65 procent av ditt projekt finansierat, förutsatt att det omfattar en grupp kvinnor. Även kvinnor som redan driver företag kan få hjälp att expandera verksamheten. Målet är att öka andelen företag som drivs av kvinnor till 40 procent – från dagens 35 procent.

Läs mer på Nuteks webbplats