NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 2 - 2008
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Så här se de ut – årets finalister! Björn Jakobsson, Baby-Björn; Anders Uddén och Hans Bergh, Permobil; Marie och Annica Eklund, Bolon; Richard Båge och Rustan Panday, MediaPlanet; Per N Ørnstrand, PNO Sverige samt Maria Åkerberg och Mikael Larsson, Dermanord.

Snart utses Sveriges bästa företagare. Vem får din röst?

Till en början fanns det 200 kandidater. Nu återstår 6 finalister som tävlar om att ta hem årets Företagarpris.
En tillverkar babyprodukter, en annan hyr ut containers och en tredje säljer elektriska rullstolar. Deras affärsidéer skiljer sig åt men det företagarna har gemensamt är att de har kvalificerat sig till finalen av Swedbank och Sparbankernas Företagarpris 2008.

För att utses till Sveriges bästa företagare ska man enligt kriterierna vara både en visionär och verklighetsförankrad entreprenör. Handlingskraft, näsa för realistiska affärsidéer, gott ledarskap och siffror som bevisar såväl tillväxt som vinst är annat som krävs.

Även mjuka kriterier

Men vad skiljer egentligen Swedbank och Sparbankernas pris från andra utmärkelser till företagare?

– Alla priser har ju sin särart. Vissa premierar bara hårda fakta medan vi vill uppmuntra en kombination av att man lyckats förverkliga en bra affärsidé med mer mjuka värden. Till exempel att man är ett gott föredöme och en engagerande ledare, med stor integritet i frågor som rör etik och miljö, säger Roland Svenson, projektledare för Företagarpriset på Swedbank.

Att företagen tar miljöhänsyn är något som juryn har lagt extra stor vikt vid i år. Priset kommer att delas ut den 4 mars på en gala på temat ”Med miljön som affärspartner” där bland andra artisten och välgörenhetsprofilen Sir Bob Geldof medverkar.

Företag kan gå i bräschen

Näringsidkare som gör en insats för miljön är något som Roland Svenson vill se mer av.

– Vi vill visa en sida av miljödebatten som inte bara handlar om att det är myndigheter som tar sitt ansvar och styr med skatter, regleringar och förbud. Företag kan ju gå i bräschen för en bättre miljö och samtidigt tjäna pengar. Ju fler som hoppar på den trenden desto bättre.


Rösta på din favorit på swedbank.se/foretagarpriset senast den 3:e mars
Länkpil Läs om förra årets vinnare, Sten Edström på Proline, och hans tips för bättre affärer
Och de nominerade är...
  • Björn Jakobsson, Baby-Björn AB
  • Anders Uddén och Hans Bergh, Permobil AB
  • Marie och Annica Eklund, Bolon AB
  • Richard Båge och Rustan Panday, MediaPlanet AB,
  • Per N Ørnstrand, PNO Sverige AB
  • Maria Åkerberg och Mikael Larsson, Dermanord Svensk Hudvård AB

    Läs mer och se filmer på alla kandidater på www.swedbank.se/
    foretagarpriset
 


Prisutdelning nummer 20
2008 delas Företagarpriset ut för tjugonde gången. Från början hette tävlingen Årets Gnosjöare men arrangeras numera av Swedbank och Sparbankerna. 1986 vanns priset av Vendel Andersson på Troll-Gott Konfektyr i Årjäng och sedan dess har bland andra Yngve Bergkvist på Jukkas/Ice-Hotel i Jukkasjärvi och Bicky Chakraborty på Elite Hotels of Sweden tagit hem förstapriset.