NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 2 - 2008
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!
Fråga banken

Vad är SEPA egentligen?


SEPA är en förkortning av Single Euro Payment Area. Syftet med SEPA är att skapa ett gemensamt område för eurobetalningar, så att företag och privatpersoner ska kunna skicka skicka och ta emot betalningar på ett enkelt och tryggt sätt inom hela EU- och EES-området – till samma pris som nationella betalningar.

För företag innebär SEPA att hanteringen av betalningar kommer att kunna skötas smidigare. Det kommer att bli lättare att automatisera betalningsflöden eftersom alla avgående och ankommande betalningar har samma format. I första hand är det förstås företag som verkar på flera platser i Europa som kommer att spara både tid och pengar tack vare SEPA.

Swedbank och Sparbankerna kan redan nu erbjuda alla kunder betalningstjänsten SEPA Credit Transfer (SCT). Det är en kontoöverföring i euro med garanterad betalningsdag, vilket innebär att betalaren med säkerhet vet när mottagarens konto blir krediterat.

På sikt kommer fler tjänster att erbjudas. I slutet av 2009 lanseras SEPA Direct Debit (SDD) som har likheter med det svenska autogirot. För dig som är företagare ger SDD möjlighet att teckna avtal med dina kunder, företag såväl som privatpersoner, i EU/EES-länder. SDD kommer också att kunna ge en garanterad betalningsdag.


Läs mer om hur ditt företag kan förbereda sig för SEPA
Länkpil Vad vill du fråga banken om? Mejla din fråga till Bättre Affärer


FOTO: ISTOCKPHOTO
Eurobetalningsområdet SEPA bidrar till att företag kan sköta sina utlandsbetalningar på ett säkrare och enklare sätt.