NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 3 - 2008
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!
Krönika

Tjäna pengar är en sak – men vad gör du med dem?

Ägarplanering är inget du bör vänta till 60-årsstrecket med. Att redan från början ha en plan för vad som ska hända med ditt företagande är smart. Det skriver Swedbanks företagsmarknadschef Anders Ekedahl.
Just nu pågår ett gigantiskt generationsskifte i Sverige. Hundratusentals 40-talister har gått i pension, eller är på väg att göra det. Många av dem är företagare och har haft flera viktiga frågor att brottas med: Ska barnen ta över? Finns det någon anställd som vill axla ansvaret? Ska jag sälja företaget? Hur hittar jag en köpare? En del kommer för sent in i frågorna, vilket begränsar alternativen.

Ägarplanering är nämligen inget man som företagare bör vänta till sin 60-årsdag med. Redan samma dag du startar ditt företag bör du ha plan, eller åtminstone ta en funderare över vad som är syftet med verksamheten på sikt. Det handlar om att ställa sig själv frågor av typen: Varför vill jag driva det här företaget? Vill jag vara ensamföretagare eller ska företaget växa och till slut bli branschledande? Är målet att bli rik? Är jag en serieentreprenör som sparkar igång företag, säljer efter tre år och startar på nytt?

Dina svar på ovanstående ger en tydlig vink om vad du ska göra med de pengar du tjänar. Som företagare har du tre olika fickor att stoppa pengarna i: Din egen löneficka, din framtida pension eller att låta pengarna jobba kvar i företaget. Att titta närmare på dessa tre möjligheter och väga dem mot de planer du har för din och ditt företags framtid är viktigt.

De flesta företagare har fullt upp med den dagliga verksamheten och har inte tid att sköta om sina pengar. Men det är ju det som banken finns till för! Boka därför en tid med din rådgivare på banken och ta en diskussion om din ägarplanering. Dels kan mötet ge inspiration inför framtiden, dels kan du få konkret hjälp, till exempel med kloka försäkringar, med förberedelser inför en framtida företagsförsäljning eller hantering av den förmögenhet som din verksamhet genererar.

Låt inte besöket hos banken bli en engångsföreteelse utan ta dig gärna tid att fundera över ägandet en gång per år. Det kan hända mycket på ett år! Dessutom verkar det som om den tid då alla höll sig till en och samma utstakade karriärväg är över. Människor byter bransch, hoppar mellan rollen som anställd och som företagare och kombinerar flera olika karriärer under sitt yrkesliv.

I en sådan värld blir det ännu viktigare att planera för sin framtid vid återkommande tillfällen. Boka en tid med din rådgivare redan idag!


Kontakta banken angående din och företagets framtid


FOTO: BJÖRN LEIJON
”De mål du sätter upp för ditt företagande ger en tydlig vink om var du ska stoppa pengarna du tjänar”, skriver Anders Ekedahl.

Nästa Kapitel är Swedbanks tidning om ägarskiften. Beställ den kostnadsfritt genom att klicka på länken nedan!
Ägarplanera i tid
Oavsett om du driver företag ensam, tillsammans med kompisar eller med familjen är det viktigt att ägarplanera i tid.

Beställ Swedbanks tidning Nästa Kapitel kostnadsfritt
Länkpil Prova Ägarskiftesguiden på swedbank.se
Länkpil Läs också om bankens företagsförmedling – för alla som funderar på att köpa, sälja eller överlåta företag