NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 3 - 2008
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Fondtips från årets stjärnförvaltare

Dagens Industri och analysföretaget Morningstar har utsett Swedbank Robur till årets stjärnförvaltare bland fondbolagen. Prisbelönte förvaltaren Ingemar Syréhn på Robur ger fondtips till den initierade företagaren.
Ingemar Syréhn förvaltar den prisbelönta fonden Svensk Aktieportfölj. Han anser att både hans egen fond och den andra prisvinnaren Privatiseringsfonden, är goda placeringsalternativ för den initierade och kunniga företagaren.

– Som företagare har man sällan tid att följa med i börssvängarna. Med Svensk Aktieportfölj gör Swedbank Robur jobbet åt dig genom att fonden ständigt uppdateras med de aktier som förvaltarna rekommenderar för tillfället, säger Ingemar Syréhn och tillägger:

– Även Privatiseringsfonden är en utmärkt fond för vana placerare. Där har du chans att finnas med globalt och på tillväxtmarknader vid privatiseringar av statliga företag.

Swedbank Roburs vd Mats Lagerqvist förklarar utmärkelsen till årets stjärnförvaltare med att företaget som en stor spelare på förvaltningsmarknaden har mycket hög kompetens.

– Vi har ständigt förstärkt vår organisation med ny kompetens, inte minst på aktiesidan. Genom åren har vi byggt upp branschens största analysavdelning. Vi har 80 personer verksamma inom analys och förvaltning.

Vilseledande jämförelseindex?

Det har diskuterats i medierna om fondbolagens jämförelse av fondresultaten med ett aktieindex utan utdelning är vilseledande.

Som kund vill man ofta veta två saker: vilken total avkastning det placerade kapitalet har gett och vilken avkastning samma kapital hade kunnat ge om man hade valt ett annat investeringsalternativ.

– Ett aktieindex är egentligen inte rättvisande, varken med eller utan redovisad avkastning. För att förenkla och förtydliga tittar nu branschen på ett annat index som istället jämför fonder i olika kategorier. Vi kommer att behålla det index som tar hänsyn till utdelning samtidigt som vi tar bort index utan utdelning och ersätter det med ett fondjämförande index, säger Mats Lagerqvist.

Det har också framförts kritik mot att många aktivt förvaltade svenska fonder inte går bättre än börsindex. Vad är det då man som kund betalar för?

– Vi är övertygade om att en aktiv förvaltning på sikt kommer att slå index. Även om en fond under en kortare period inte slår index, betyder det inte att fonden är dålig. Fonden kan fortfarande vara en lönsam för kunden eftersom den ger positiv avkastning. Den avgift som kunderna betalar omfattar aktiv förvaltning som kräver tid och kunskap och ger en riskspridning som är svår att uppnå om kunden skulle investera själv. Att risken sprids innebär ett långsiktigt stabilt sparande. Kunden får också personlig service och rådgivning, säger Mats Lagerqvist som menar att Sverige vid en internationell jämförelse är ett lågprisland när det gäller fondavgifter.

– Samtidigt strävar vi efter ett brett utbud för att kunna erbjuda olika valalternativ. För de kunder som föredrar passiv förvaltning kommer vi därför under våren att lansera en familj av indexfonder.


Läs mer om fonder på swedbank.se

Vinnarfonderna

Dagens Industris och Morningstars pris

Det är andra gången som Swedbank Robur tar hem förstaplaceringen i fondbolagskategorin. Senast det skedde var 2003. Dagens Industris och Morningstars pris är prestigefyllt och inget enkelt pris att ro hem. 2004 och 2006 delades till exempel priset inte ut, eftersom inget fondbolag utmärkte sig starkt i flera kategorier. Bidrog till utmärkelsen gjorde guldstjärnorna till Privatiseringsfond för bästa globalfond och till Svensk Aktieportfölj för bästa Sverigefond för små- och medelstora bolag.

Guldstjärna till Privatiseringsfonden

Den senaste femårsperioden har Privatiseringsfonden haft en avkastning på 27 procent per år i genomsnitt. Ett sparande i fonden under samma period har gett en avkastning på 234 procent. Det gör fonden till den bästa globalfonden av samtliga 125 fonder med femårshistorik som granskas av fondanalysföretaget Morningstar. Privatiseringsfonden ligger på ett stadigt femstjärnigt betyg sedan januari 2003.

Guldstjärna till Svensk Aktieportfölj

Fonden Svensk Aktieportfölj har gått upp 81 procent sedan starten i maj 2004. Det är väsentligt bättre än utvecklingen på Stockholmsbörsen. De senaste tre åren har utvecklingen varit i snitt 20 procent per år. Fonden har fem stjärnor av fem möjliga i Morningstars rankning.

I mars utsågs Swedbank Robur dessutom till Nordens bästa fondförvaltare. Läs mer!
 


FOTO: ISTOCKPHOTO
Fonden Svensk aktieportfölj har gått upp 81 procent sedan starten i maj 2004.