NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 3 - 2008
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Katrin Sundberg, Pia Landblom och Carina Sunding är vännerna som har startat företaget 4good tillsammans.
FOTO: ANJA LILJEFORS

Släkt, vänner
– och affärer!

Många företag drivs som kompisföretag eller familjeföretag. Kan man fortsätta vara kompis när man också är kompanjon och hur skiljer man på jobb och fritid när företaget är familjens?
Det började med att Katrin Sandberg samlade kompisarna Carina Sunding och Pia Landblom för att snacka karriär och visioner. När de pratat klart insåg de att hade samma vision. Det blev startskottet för de gemensamma företaget 4good med affärsidén att arrangera föreläsningar för att inspirera och peppa kvinnor både i yrkeslivet och privat.

– Förutom att vi hade samma vision insåg vi också att vi kompletterade varandra perfekt, säger Carina Sunding.

Det var med andra ord inte så mycket att snacka om och nu är 4good inne på sitt femte år. Dessa entreprenörer om några borde ju också veta om man kan vara kompis även när man blivit kompanjon.

– Det kan man absolut. Däremot umgås vi nästan aldrig privat sedan vi startade företaget, säger Carina Sunding.

Vänskapen fördjupas

Det kan låta lite motsägelsefullt men trots att de inte träffas privat så har deras vänskap fördjupats under tiden de haft företaget tillsammans tycker hon.

– Det blir så när man jobbar så intensivt ihop.

Några nackdelar har hon svårt att se, men det beror på att hon tycker att de är bra på att vara tydliga och att snabbt ta upp frågor som annars skulle kunna växa till surdegar.

Hennes råd till andra som funderar på att starta företag med kompisar är enkelt. Lita på magkänslan. Känns det bra? Kör!

Ett kompisföretag skapar stark lojalitet och det gäller nog i ännu högre grad för familjeföretag.

– Driver man ett familjeföretag så tror jag att man känner ett större ansvar än annars. Det är positivt för företaget, men inte helt okomplicerat för dig som person. Det kan kännas stressande. Särskilt om man måste fatta obehagliga beslut som påverkar människor som betyder mycket för en, säger Johan Eriksson, vd för Atek.

Inskolad under uppväxten

Atek som säljer kunskap och teknik för vattenreningsindustrin startades på 80-talet av Johan Erikssons pappa. Han har därför som många andra vars föräldrar driver företag vuxit upp med företaget.

– Det gör att man fortare kommer in i jobbet än annars. Du blir inskolad under din uppväxt utan att du egentligen märker det, säger Johan Eriksson.

Han tycker att det är en ynnest att få driva företaget vidare och menar att ett familjeföretag nog ofta också har ett starkare nätverk kring sig än andra företag.

– Jag tror att det finns ett större intresse hos närstående att hjälpa till.

Han har egentligen svårt att se nackdelar med att driva ett familjeföretag. Det är i så fall att det är svårt att släppa jobbet på fritiden.

– Det är lätt att man lever med det dygnet runt. Min bror jobbar också i företaget och när vi träffas privat så blir det lätt att vi pratar jobb, säger Johan Eriksson.FOTO: ANJA LILJEFORS
Johan Eriksson driver familjeföretaget Atek tillsammans med sin bror Gustaf Eriksson. Gustaf står med Johans hund Rutger i bakgrunden.
Viktigt att tänka på
Fredrik Leijonhielm på Juristbyrån ger sina bästa råd för dig som vill starta kompisföretag eller som redan driver ett familjeföretag.

För kompisföretaget:

Skaffa en kompanjonförsäkring. Den skyddar dig eller din kompanjon om någon av er skulle avlida. Dör någon av er så ärver med stor sannolikhet dennes man eller hustru. Du kan då tvingas köpa ut henne/honom. Det kan bli kostsamt. Skaffa därför en kompanjonförsäkring.

För familjeföretaget:

Tänk tidigt på generationsskifte. Fundera på vem som vill och är kapabel att ta över. Fundera på rättvisefrågan. Skriv testamente. Om till exempel din dotter ska ta över, men skiljer sig kan det bli så att hon måste köpa ut sin före detta man.

Kontakta Juristbyrån