NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 3 - 2008
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!
Månadens affärsland

Stora möjligheter för miljöföretag i Storbritannien

Miljörelaterade företag har just nu extra goda affärsmöjligheter i Storbritannien – landet som är mer olikt Sverige än du kanske tror.
Storbritannien är det land utanför Norden som vi svenskar tycker att vi känner bäst till. Vi kan till och med språket. Tycker vi i alla fall.

– Den uppfattningen ger ofta svenskar ett underläge i förhandlingar med britter, ett underläge vi inte har i länder där man använder tolk eller ett gemensamt andraspråk, säger Linda Pettersson, handelssekreterare på Exportrådet i London.

Den brittiska marknaden är jättelik, inom två timmar från London finns 30 miljoner människor. Mellan 400 och 500 svenska dotterbolag är på plats, liksom drygt 1 000 agenter och representanter för svenska företag och produkter. Landet är Sveriges fjärde största handelspartner. Storbritannien importerade svenska produkter och tjänster för 77 miljarder 2006, och företag inom verkstadsindustri, papper, trä, järn och stål toppar statistiken.

Teknikbranscher på frammarsch

På senare år har det börjat ske en förändring. Svenska företag inom IT, telekom, medicinteknik och inte minst olika miljörelaterade branscher hävdar sig allt bättre i Storbritannien. Det senare delvis eftersom OS 2012 i London har en uttalad miljöprofil.

– Det största enskilda området är energieffektivisering av bostäder. Här finns enorma möjligheter för svenska företag, menar Linda Pettersson.

Ett svenskt företag som har nått stora framgångar i Storbritannien är Envac Centralsug som säljer miljövänliga lösningar för avfallshantering.

– Den brittiska marknaden är förhållandevis lättarbetad, men det gäller att man är engagerad och låter någon arbeta minst på halvtid med att etablera sig där, säger Envacs marknadsdirektör Jonas Törnblom.

Britterna snart ikapp

Han säger att britterna upplever att de ligger lite efter skandinaverna inom just hållbar utveckling.

– Det gäller att hålla sig framme nu, om fem till tio år är de brittiska företagen ikapp oss.

Generellt utmärks dock brittiska affärsmän av sin öppenhet för alla marknader. Sveriges goda rykte ger vanligen inget automatiskt försprång, påpekar Linda Pettersson:

– Britter är bra på att bedöma kvaliteten på varor och tjänster för sig, utan att lägga in tankar om ursprungslandet i ekvationen. Att slå sig för bröstet om svensk överlägsenhet på olika områden biter inte här.


Just nu kan du få 30 procent rabatt på din affärsresa till London. Läs mer!

Några affärstips
* Grundregeln är att brittisk affärskultur är mer traditionell, mer formell och mer hierarkisk än den svenska. Brittiska chefer delegerar mer sällan än svenska chefer.
* Om du är man, klä dig i diskret kostym och slips. För kvinnor är dräkt eller byxdräkt mest passande, dock ej med alltför kort kjol eller utmanande snitt. Vardagsklädsel uppfattas som oseriöst i affärssammanhang.
* Under det småprat som vanligen inleder affärsmöten är resor, barnen, trädgården, naturen, sport och naturligtvis vädret lämpliga samtalsämnen. Många yngre brittiska affärsmän och -kvinnor är dock minst lika frispråkiga som svenska.
* Vad du än gör, säg aldrig ”här i England” eller liknande om du befinner dig i Skottland, Wales eller Nordirland. ”Britain” eller ”UK” kan du dock säga överallt.
* Se till att din titel står på engelska på det visitkort du alltid förväntas lämna över.
* Brittiska avtal och kontrakt är ofta omfångsrika, och tar tid att skriva. Skaffa alltid professionell översättning av dessa.
* Bli inte förvånad om din faktura med 30 dagars betalningstid trots flera påminnelser blir betald först efter 90 dagar, och då i form av en check.
* Britter är skickliga förhandlare. Lägg liksom de inte alla dina kort på bordet på en gång.
 


ILLUSTRATION: MARIA ESAIASSON
Snabba fakta
Antal invånare: 60,9 miljoner (5 i Skottland, 3 i Wales, 1, 7 i Nordirland, övriga i England).
Huvudstad: London, med 7,5 miljoner invånare.
Statsskick: . Parlamentarisk demokrati. Medlem i EU sedan 1973.
Religion: Kristendom. Den anglikanska kyrkan dominerar, följd av den katolska. Stora minoriteter av muslimer, hinduer, sikher, judar och buddhister.
Valuta: Pund (GBP) (1 GBP = 12.30 SEK).
Affärsklimat: Stora möjligheter för den som är duktig, men stenhård konkurrens.
Affärsspråk: Engelska.
Viktigaste exportprodukterna: Verkstadsprodukter, elektromekanisk utrustning, kemiska produkter, livsmedel och drycker.