NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 4 - 2008
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Nästan dubbelt så många skaffar miljöbil 2008

Under 2008 väntas vi svenskar köpa drygt 100 000 miljöbilar, 86 procent fler än 2007. Det visar generalagenternas prognoser, sammanställda av organisationen Gröna Bilister.
Enligt undersökningsföretaget United Minds ger det numera högre status i Sverige att ha en miljöbil än att till exempel vara vältränad eller äga ett lantställe.

– Dessutom är bilar väldigt kommunikativa, bilar syns i motsats till miljöprinciper. Det fungerar inte att komma i en V8 för att berätta om företagets miljöpolicy, påpekar Tom Beckman, projektledare på PR-byrån Prime i Stockholm.

Men att en snabbt stigande andel av Sveriges drygt 200 000 tjänstebilar är miljöbilar menar han även bero på att allt fler företag vill spegla sina medarbetares värderingar.

Bästa miljöbilarna

2007 utsåg Gröna Bilister Fiat Punto Natural Power och Ford Focus FFV till marknadens bästa miljöbilar. Fiaten drivs av biogas eller naturgas, medan Forden rullar på E85, 85 procent etanol och resten bensin.

– Etanol halverar klimatpåverkan jämfört med bensin, men biogas är ännu bättre. Längre fram kommer bilar drivna med vätgas eller bränsleceller och rena elbilar, de senare redan 2010 eller 2011, från GM och Toyota, berättar Mattias Goldmann på Gröna Bilister.

Han är bekymrad över att vissa tankar sina etanolbilar med bensin. Men han berättar gärna att det från och med den 1 juli blir tillåtet för ”fossilbilägare” att konvertera sin bil till etanoldrift.

– Det kostar ungefär 10 000 kronor och berättigar inte till miljöbilspremie, men ger undantag från trängselskatt, lägre fordonsskatt och bättre parkeringsvillkor i 35 kommuner.

Satsa på låg bränsleförbrukning

Miljöbilspremien på 10 000 kronor har gjort det enklare att botanisera i miljöbilsdjungeln. De flesta kommuner har anpassat sina villkor efter premien. Ett problem med miljöklassningar är dock att de varken säger något om bilens bränsleförbrukning eller om dess utsläpp av koldioxid. Det som mäts är utsläppen av koloxid, kolväten och kväveoxider, för dieselbilar även partiklar.

– Frånsett premien, håll utkik efter bilar med extra låg bränsleförbrukning, som drivs med förnyelsebart bränsle, uppmanar Mattias Goldmann.Etanol är bra men biogas är ännu bättre, tycker Mattias Goldmann på Gröna Bilister som ser fram de vätgas- och elbilar som ska komma om några år.

”Det fungerar inte att komma i en V8 för att berätta om företagets miljöpolicy”, säger Tom Beckman på PR-byrån Prime.
Förmånlig finansiering av företagets miljöbil
Just nu erbjuder Swedbank, som den enda börsnoterade bank i Norden som är miljöcertifierad, extra förmånlig finansiering av din miljöbil. Dessutom får du 45 procent rabatt hos Däckia vid köp av miljödäck.

Läs mer om erbjudandet och testa bankens fiffiga bilfinansieringsguide