NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 4 - 2008
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Nexpack och Ljusstöperiet tror på fortsatt fart

Det osäkra konjunkturläget börjar göra sig påmint för svenska småföretagare. Gränsö Slotts Ljusstöperi i Västervik har märkt ett svalnande köpintresse från USA. Nexpack i Malmö har än så länge inte märkt av någon minskad efterfrågan men tycker att politikerna ska ligga lågt med domedagsprofetiorna.
De ekonomiska problemen i USA har fått stor uppmärksamhet i medierna de senaste månaderna. Somliga säger att landet befinner sig i en lågkonjunktur, andra inte. Men att ekonomin har försvagats är alla överens om, vilket har skapat oro runt om i världen.

Bland svenska småföretagare är det tillverkningsindustrin och exporterande företag på den globala marknaden som väntas ta den största smällen. Nexpack i Malmö är ett av många företag som är beroende av svensk export. Där tillverkas trälådor, häckar och pallar till exportindustrin. Nexpack grundades på 70-talet och har i dag tio anställda och tre inhyrda medarbetare.

Mindre påverkan än tidigare

– Hittills har vi inte märkt av någon minskad efterfrågan. Jag tror att den europeiska marknaden har styrt verksamheten mer mot Asien och därför påverkas vi inte lika mycket av krisen i USA som vi skulle ha gjort för några år sedan, säger vd Christer Gurell.

Han hoppas att Tetra Pak i Lund ska få förnyad fart på sin verksamhet efter att ha brottats med problem med nya tillverkningsmaskiner.

– I den här regionen är Tetra Pak är motorn i all produktion. Vi hoppas att deras försening ska hålla konjunkturen uppe ett tag för oss härnere, säger Christer Gurell. Han önskar att politikerna var mer ansvarsfulla och inte skapade onödig oro bland företagen.

– Om de inte snackade så mycket om lågkonjunkturen skulle alla fortsätta investera och då går ekonomin bra.

Ljus funkar alltid

Ett företag som aldrig varit särskilt känsligt för domedagsprofetior från politiker och ekonomer är Gränsö Slotts Ljusstöperi i Västervik, som grundades 1985. Ljusen säljs främst i Sverige, men exporteras i mindre skala till Danmark, England, Schweiz, Japan och USA.

– Här i Sverige har vi inte varit särskilt känsliga för konjunkturen. Ljus är ofta något som ges bort som gåva och när folk har mindre pengar och inte köper prylar som presenter kan de köpa ljus i stället, säger Ebba von Geijer som driver företaget tillsammans med sin make och son.

Gränsö Slotts Ljusstöperi har däremot fått problem med en stor affär till USA som det har funnits förhoppningar på.

– Det finns ett svenskt museum i Chicago som tidigare har varit jätteintresserat av våra ljus. De var väldigt på hugget och mejlade sig varma. Nu har det plötsligt stannat upp, svaren dröjer och det är väldigt olikt dem. Om dollarn inte hade sjunkit så mycket tror jag att det här redan hade varit igång, säger Ebba von Geijer.

Gå igenom riskerna

Karin Amrén, företagsrådgivare på Swedbanks Bergakontor i Helsingborg uppmanar företagare som undrar över vad de förväntade konjunkturförändringarna kan innebära att ta kontakt med banken.

– Vi erbjuder en genomgång av företagets risker. Till exempel kan vi se över låneportföljen när det gäller räntebindningar. Att amortera kan också vara ett sätt att rusta för en vikande konjunktur.

För företag som jobbar mycket med export eller import erbjuder banken en tjänst som innebär att valutor säkras för en tid framöver.

– Vi kan hjälpa till att säkra en viss valuta för en tid framåt så att man vet exakt vilken kurs som gäller. Det kan kosta lite extra, men är en bra möjlighet för företag som handlar med utlandet och som vill få kontroll på utgifter och inkomster, säger Karin Amrén.


Kontakta ditt lokala bankkontor
Länkpil Läs Cecilia Hermanssons sammanfattning av Småföretagarbarometern

Gränsö Slotts Ljusstöperi har fått problem med en stor affär till USA som det har funnits förhoppningar på. ”Det har plötsligt stannat upp“, säger Ebba von Geijer på företaget.

Christer Gurell, vd för Nexpack i Malmö har hittills inte märkt av någon minskad efterfrågan. ”Vi påverkas inte lika mycket av krisen i USA som vi skulle ha gjort för några år sedan”.

FOTO: FOTOGRAFEN I HBG
Ta en diskussion med banken om vilka risker företaget står inför. Det rådet ger Karin Amrén på Swedbank i Helsingborg.