NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 4 - 2008
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!
Fråga banken

Vad innebär nya flytträtten av pensionspengar?


Den 1 maj får pensionssparare åter rätt att flytta sina sparade pengar fritt. Flytträtten gäller både tjänstepension och privat pensionskapital.

Många har i dag mindre summor spridda på olika håll. I värsta fall vet man kanske inte ens vad man faktiskt har sparat – och vilken avkastning det ger. Därför kan det vara läge att gå igenom hela sitt pensionssparande tillsammans med sin rådgivare på banken. Att flytta sitt pensionskapital till en och samma plats kan också vara klokt eftersom det ger en bättre överblick – och gör det möjligt att anpassa sitt pensionssparande så att det kompletterar den övriga ekonomin på ett bra sätt.

Vill du flytta en privat pensionsförsäkring krävs det att banken eller försäkringsbolaget tillåter det i sitt avtal. Mer än hälften av det privata pensionssparandet har i dag flytträtt inskrivet i villkoren, och går alltså att flytta i och med lagändringen.

När det gäller tjänstepensioner finns i dag inte flytträtt inskrivet i många avtal, men allt fler försäkringsbolag kommer att införa det. Är du osäker på om du har flytträtt i din gamla försäkring kan du ta kontakt med din rådgivare på banken.

Ett sätt för många att tjäna på flytträtten kommer att vara att flytta sparande ur det gamla ITP-avtalet till det nya med lägre avgifter. Swedbank har dock redan sänkt avgifterna inom det gamla ITP-avtalet till samma nivå som för det nya, så just här finns inget att tjäna för Swedbankkunder.

Den nya lagen innebär också att det blir möjligt att pensionsspara avdragsgillt och flytta pensionskapital till bolag inom hela EES-området. En förutsättning är att den utländska försäkringen villkorsmässigt följer svenska lagar. En sak att tänka på om du planerar att spara utomlands är att du själv måste betala årlig avkastningsskatt. Vid sparande i Sverige dras det automatiskt från sparkapitalet.

Ta gärna en diskussion med banken innan du beslutar om du ska flytta dina pengar eller inte, och har du företag med anställda – uppmana dem gärna att göra det samma! I många fall är det klokt att flytta pengarna men för den som har en gammal försäkring med hög garanterad avkastning kan det vara bättre att avvakta.

Om din hälsa har försämrats sedan din nuvarande pensionsförsäkring införskaffades kan det också vara läge att behålla den om du har olika riskförsäkringsmoment i din försäkring. Då är det inte säkert att en ny försäkring kan erbjuda lika fördelaktiga villkor. Eventuella hälsoförändringar är förstås lika viktiga i sammanhanget när det gäller tjänstepension. Som arbetstagare är det därför viktigt att undersöka att man verkligen får en ny försäkring innan man säger upp den gamla och begär flytt.

Låter det krångligt? Kom in till oss på banken så ser vi över din situation och tar reda på om ditt kapital skulle må bra av att flyttas eller inte!
Förändringen
  • Möjligheten att erbjuda flytträtt för försäkringar som tecknats före den 2 februari 2007 återinförs från och med den 1 maj 2008.
  • Utländska pensionsförsäkringar inom EES som villkorsmässigt uppfyller reglerna för svensk pensionsförsäkring jämställs med svensk pensionsförsäkring när det gäller skatteavdrag och flytträtt.
  • Både utländska och svenska bolag måste i villkoren för pensionsförsäkring förbinda sig att lämna kontrolluppgifter.
  • Utländska bolag måste dessutom lämna kontrolluppgifter och kopia av försäkringsavtalet till Skatteverket.
  • Försäkringstagaren måste deklarera och själv betala avkastningsskatten för utländsk pensionsförsäkring. (Det går dock att komma överens med bolaget att dra skatten från värdet.)
  • För sparande inom Sverige betalar försäkringsbolagen in avkastningsskatten, något som kunden inte behöver deklarera.
  • Nyteckning av kapitalpensioner stoppas helt retroaktivt från och med 2 februari 2007 men avtalad premiebetalning får fullföljas.
 


Bättre överblick
Att flytta sitt pensionskapital till en och samma plats kan vara klokt eftersom det ger en bättre överblick – och gör det möjligt att anpassa sitt pensionssparande så att det kompletterar den övriga ekonomin. Hos Swedbank och Sparbankerna får du dessutom tillgång till prisbelönt förvaltning. Kontakta banken!


Vad vill du fråga banken om? Mejla din fråga till Bättre Affärer
Länkpil Swedbank Robur kräver lika flytträtt för alla pensionsavtal.
Läs mer i debattartikel


FOTO: ISTOCKPHOTO
Grönt ljus för flytt! Nu är det fritt fram att flytta sina pensionspengar.