NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 5 - 2008
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Dags att börja e-fakturera stat och kommun

Från och med halvårsskiftet måste statliga myndigheter kunna skicka och ta emot e-faktura. För dig som är leverantör till stat, kommun eller landsting kan det vara dags att se dig om efter en e-faktureringslösning.
Med e-fakturor ska staten spara fyra miljarder under fem år, enligt beräkningar från Ekonomistyrningsverket. På sikt är det också meningen att utvecklingen ska ge svenskt näringsliv konkurrensfördelar.

– Förändringen innebär stora effektiviseringar för staten men också många fördelar för små företag, säger Kerstin Wiss Holmdahl på Sveriges Kommuner och Landsting.

E-faktura kan spara både tid och pengar åt mindre företag i och med att fakturan går direkt in till kunden i ett elektroniskt flöde för godkännande och attest och så småningom betalning. Man slipper då hanteringen av pappersfakturor i bokföringen. Det finns också säkerhetsmässiga vinster att göra, både för företaget och för kunderna. En e-faktura är enkel att attestera och behöver inte cirkulera i internposten.

Pengarna kommer in snabbare

– Den största fördelen är att hanteringen blir effektivare, att man får en kvittens på att fakturan kommit fram och att betalningen kommer in snabbare. Det är också enkelt att söka bland fakturorna. Dessutom stärker man den affärsmässiga relationen till kunder och leverantörer vilket till exempel kan leda till att även inköp börjar läggas elektroniskt, säger Kerstin Wiss Holmdahl.

Swedbanks kunder kan välja mellan e-fakturering för mindre, mellanstora och stora företag. För att hitta en lösning som passar den egna verksamheten kan man kontakta sin bank och diskutera igenom förutsättningarna.

PO Rådberg, chef för betalningar på Swedbank tipsar om att titta på en e-faktureringslösning som fungerar för olika kunder.

– Det finns kundunika e-faktureringsalternativ som är kopplade till en specifik kund. Men de flesta leverantörer har ju flera kunder, så en e-fakturering som fungerar för flera kunder kan vara en smidigare lösning.

Kundernas efterfrågan styr

E-faktureringen är köpardriven, säger PO Rådberg.

– Om inte kunderna efterfrågar e-fakturering, kan det vara bättre att vänta med att införa de nya rutinerna.

För myndigher och statliga bolag som är stora kunder handlar e-faktureringen om stora besparingar. Varje e-faktura kan spara in hundralappar jämfört med en vanlig pappersfaktura.

– Just nu prioriteras internfakturering mellan de statliga bolagen och institutionerna. Nästa steg blir de externa leverantörerna.

De största bankerna i Sverige samverkar nu för att skapa möjlighet att utbyta fakturor mellan köpare och säljare som är kunder i bankerna.

– E-fakturering kommer mer och mer. Till hösten kommer de fem största bankerna att ha kommit överens om en e-fakturering som fungerar även mellan olika banker, säger PO Rådberg.


Läs mer om e-faktura

Företag som levererar till staten kan behöva e-fakturera sina uppdragsgivare framöver. Förändringen för med sig flera fördelar för små företag, enligt Kerstin Wiss Holmdahl, Sveriges kommuner och landsting.
Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2008-06-03