NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 5 - 2008
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

FOTO: FUTUREIMAGEBANK
Kalendarium

Höjdpunkter i sommar

Sverige är inte lika sommarstängt som för bara några decennier sedan, men det är fortfarande glest mellan de mer seriösa alternativen till trädgården, badstranden och tv-soffan. Ett tips är att förena nytta med nöje, till exempel genom att kombinera semesterresan med ett besök på världsutställningen i Zaragoza eller på bioteknikmässan i San Diego.
3–4 juni
Bredbandsdagarna 2008 på Stockholmsmässan. I år har konferensen fokus på tjänster, användare och det digitala hemmet. Bland mycket annat kommer utvecklingen från analoga till IP-baserade tv-tjänster att belysas.
www.bredbandsdagarna.se

5 juni
Internationella Världsmiljödagen (World Environment Day). Många olika miljöaktiviteter runt om i Sveriges kommuner, och jorden runt. Firas sedan världsmiljökonferensen i Stockholm 1972, på sin tid i folkmun kallad ”skit-VM”.
www.unep.org/wed

6 juni
Sveriges nationaldag och Svenska flaggans Dag. Firas till minne av den 6 juni 1523, då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung, Kalmarunionen upphörde och Sverige åter blev en självständig stat. 1809 och 1974 års regeringsformer utfärdades också den 6 juni.
www.nationaldagen.se

7 juni–29 juni
EM-slutspelet i fotboll, vilket i år avgörs i Schweiz och Österrike. Sverige möter Grekland den 10 juni, Spanien den 14 juni och Ryssland den 18 juni. Går det bra får Sverige spela fler matcher.
www.fotbolls-em-2008.se

10 juni–12 juni
Dags för Global Petroleum, en av världens största mässor inom olje- och gassektorn, i Calgary i Kanada. Ett antal svenska företag – när detta skrivs oklart hur många – kommer att delta i en gemensam svensk monter. Global Petroleum väntas få mer än 50 000 besökare, och utställare från minst 90 olika länder. Mellan diskussionerna om fossila bränslen kan man bland annat titta på tjurridning.
www.petroleumshow.com

12 juni
Idag ska du som är företagare med högst 40 miljoner i omsättning deklarera och betala arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för maj 2008, moms för april 2008 samt F- eller SA-skatt. Om omsättningen är över 40 miljoner ska du betala arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för maj 2008 samt F- eller SA-skatt.
www.skatteverket.se

14 juni–14 september
Världsutställningen Expo 2008 anordnas i Zaragoza i norra Spanien. Årets tema är ”Vatten och hållbar utveckling” och utställningen väntas få ungefär sex miljoner besökare. Många svenska spjutspetsföretag inom vatten- och miljöteknik kommer att vara på plats.
www.expozaragoza2008.es

17 juni–20 juni
Världens största bioteknikmässa, BIO 2008, arrangeras i San Diego i Kalifornien i USA. Gott om svenska företag på plats i mässans skandinaviska paviljong. Enligt Exportrådet kommer fler än förra årets 16 företag.
www.bio2008.org

18 juni
Sommaravslutning i Riksdagen. Först den 16 september öppnar Riksdagen igen.
www.riksdagen.se
Samma dag, klockan 9.15, presenterar Konjunkturinstitutet sin rapport om det aktuella konjunkturläget. Hur ser det ut inför sommaren?
www.konj.se

20 juni
Midsommarafton. Sill, färskpotatis, öl, nubbe, jordgubbar och grillning på kvällen är självklart för många firare.
http://sv.wikipedia.org/wiki/midsommar

26 juni
Idag ska du som är företagare med över 40 miljoner i omsättning deklarera och betala moms för maj 2008. Dessutom ska arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för maj deklareras, dvs de belopp som betalades den 12 juni.
www.skatteverket.se

1 juli
Ett antal nya lagar träder i kraft i Sverige. Det blir bland annat tillåtet att konvertera sin bensindrivna bil till att fungera även med andra drivmedel. Även flera justeringar på energiskatteområdet. Det blir tillåtet för kommuner att införa vårdnadsbidrag. Vidare införs en jämställdhetsbonus, där de par som delar föräldraledigheten lika kan få maxbonus, 13 500 kronor skattefritt. Det blir även enklare för långtidssjukskrivna att återgå i arbete.
www.riksdagen.se

3 juli–6 juli
20 674 hundar (och deras hussar och mattar) från hela världen träffas under World Dog Show på Stockholmsmässan. Många fina priser delas ut, bland annat i VM i lydnad.
www.worlddogshow2008.se

6 juli–14 juli
San Fermin-festivalen i Pamplona i Spanien, mest känd för de tjurar som rusar genom stadens gator varje morgon, i sällskap av våghalsiga spanjorer och turister.
www.sanfermin.com

14 juli
Idag ska du som är företagare med högst 40 miljoner i omsättning deklarera och betala arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för juni 2008, moms för maj 2008 samt F- eller SA-skatt. Om omsättningen är över 40 miljoner ska du betala arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för juni 2008 samt F- eller SA-skatt.
www.skatteverket.se

17 juli–19 juli
Wikimania, det fjärde i ordningen, anordnas i Bibliotheca Alexandrina i Alexandria i Egypten. Här samlas många av dem, besserwissrar enligt vissa, som bidrar till internet-uppslagsverket Wikipedia och andra projekt inom Wikimedia Foundation.
http://wikimania2008.wikimedia.org

28 juli
Idag ska du som är företagare med över 40 miljoner i omsättning deklarera och betala moms för juni 2008. Dessutom ska arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för juni deklareras, dvs de belopp som betalades den 14 juli.
www.skatteverket.se

1 augusti
Total solförmörkelse i delar av Grönland, Kanada, Kina, Mongoliet och Sibirien. Kanske är det dags att passa på att se fenomenet, nästa totala solförmörkelse i Sverige inträffar inte förrän den 16 oktober 2126.
www.eclipse.org.uk

8 augusti–24 augusti
Sommar-OS i Peking i Kina. Den som är kvällspigg får veta hur det går för Stefan Holm, Susanna Kallur och de andra svenska OS-guldhoppen, tidsskillnaden är sex timmar.
www.beijing2008.cn

12 augusti
Idag ska du som är företagare med över 40 miljoner i omsättning betala arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för juli 2008 samt F- eller SA-skatt.
www.skatteverket.se

17 augusti – 23 augusti
World Water Week anordnas i Stockholm, dock numera utan Vattenfestival. Men på Stockholmsmässan diskuteras många viktiga vattenfrågor.
www.siwi.org

18 augusti
Idag ska du som är företagare med högst 40 miljoner i omsättning deklarera och betala arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för juli 2008, moms för juni 2008 samt F- eller SA-skatt.
www.skatteverket.se

26 augusti
Idag ska du som är företagare med över 40 miljoner i omsättning deklarera och betala moms för juli 2008. Dessutom ska arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för juli deklareras, dvs de belopp som betalades den 12 augusti.
www.skatteverket.se

27 augusti
Konjunkturinstitutet presenterar sin rapport om det aktuella konjunkturläget. Vad har hänt i sommar egentligen?
www.konj.se

27 augusti–30 augusti
Trä & Teknik på Svenska Mässan i Göteborg är en stor träindustrimässa, som anordnas vartannat år sedan 1982. Här finns det mesta man kan önska sig, och de flesta som man borde träffa, om man är intresserad av träindustri.
www.traochteknik.se

28 augusti–31 augusti
Formex, Skandinaviens största mässa för design och inredning anordnas på Stockholmsmässan. Även många utställare inom presentartiklar, konsthantverk, textil, papper, hobby och leksaker. I år är det premiär för sektionen Young Designers, där unga och oetablerade formgivare kan visa upp sina alster.
www.formex.se


Publicerad 2008-06-03