NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 5 - 2008
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!
Månadens affärsland

Shoppingsuget ökar
i Ukraina

Nu vaknar Rysslands lillebror. Ukraina är ett av världens hetaste affärsländer för tillfället. ”Det är inte längre till Kiev än till Bryssel, men få har ännu insett hur stora möjligheterna är i Ukraina”. Det säger Helen Gustafsson på Exportrådet i Ukraina.
Ukraina älskar Sverige. Visste du det? Antagligen inte.

– Ukrainaren uppskattar svensk mat som sill, kaviar och köttbullar. Råvaror och kryddning i Ukraina påminner om det svenska köket. Om du som svensk besöker en ukrainare; tänk på att ta med någon souvenir från Sverige. Det uppskattas, säger Helen Gustafsson, handelssekreterare på Exportrådet i Ukraina.

Det händer mycket i öst. Ukraina har just blivit medlem i världshandelsorganisationen WTO och i slutet av maj var det val av ny borgmästare i Kiev. Från svenskt håll talar man om ett statsbesök i höst och nästa år är det 300 år sedan slaget i Poltava. Dessutom rustar landet för fotbolls-EM 2012, något som innebär stora investeringar i infrastruktur med goda affärsmöjligheter även för svenska företag.

Medelklassen växer

Samtidigt sväller medelklassen och blir allt mer shoppingsugen på varor som ännu inte finns i landet. Där har svenska företagare en stor utmaning att hugga tag i, speciellt eftersom byråkratin är tung och korruptionen fortfarande utbredd.

– Investera i ditt nätverk. Det är viktigt att bygga upp det även innan du egentligen behöver dina kontakter, tipsar Helen Gustafsson.

– Ta kontakt med andra svenskar som redan är etablerade och hör efter vad de har för råd att ge, men för att sedan lyckas med sina affärer är det viktigt att hitta en bra lokal partner som kan hjälpa dig att träffa rätt personer och som kan business i Ukraina. Låt det ta den tid som behövs och gör ingenting utan skriftliga kontrakt.

Som på de flesta håll finns det oskrivna regler även för Ukrainas affärsliv. Helen Gustafsson berättar till exempel att det ofta inte är lönt att försöka boka ett möte långt i förväg, såvida det inte konfirmeras minst ytterligare en gång. Hon säger också att ukrainare är mycket för att förhandla och diskutera.

– Det krävs ofta ett par möten innan det blir affär. Man är mycket formell och hierarkin är viktig. Kostym är ett måste. Det kan bli lite högljutt emellanåt eftersom ukrainaren har lättare för att visa känslor än den genomsnittlige svenske affärsmannen.


Följ med Swedbank på affärsresa till Ukraina i höst

ILLUSTRATION: MARIA ESAIASSON
Snabba fakta
Antal invånare: 47 miljoner.
Statsskick: Republik.
Religion: Rysk-ortodox.
Affärsklimat: Mycket gott. Ukraina har en ekonomisk tillväxt på mer än 10 procent årligen och är i behov av nästan allt. Samtidigt har tillväxten i privatkonsumtionen under de senaste åren legat kring imponerande 20 procent samtidigt som investeringarna i landet har ökat kraftigt.
Affärsspråk: Engelska, men kunskaperna varierar och alternativet är att tolka till ukrainska eller ryska.
Marknader med potential: IT och telekom, livsmedel, trä- och metallbearbetning, energi och miljö.

Läs mer på Exportrådets webbplats
 


Swedbank i Ukraina
Genom förvärvet av TAS-Kommerzbank 2007 finns Swedbank representerat med cirka 180 kontor i Ukraina.

Läs mer
 

Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2008-06-03