NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 5 - 2008
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!
Fråga banken

Varför vill banken minska kontant-
hanteringen?


Med färre kontanter i omlopp i samhället ökar tryggheten – för privatpersoner, butiksanställda och banker. Därför har Swedbank nyligen tagit initiativ för att öka andelen kortbetalningar och minska kontanthanteringen.
Förändringarna består av en ny prismodell och en bonus till handlare som erbjuder kontantuttag i samband med kortköp. Den förbättrade prismodellen passar handlare som har ett genomsnittsköp på mindre än 100 kronor. Det nya priset för ett småköp som görs med bankkort blir 0,9 procent av beloppet vilket betyder att kostnaden för ett köp på 40 kronor, som hittills kan ha kostat ett par kronor, i stället blir 36 öre.

Under 2008 kommer även en bonus på 50 öre per avrundning att införas till handlare som erbjuder Swedbanks kortkunder att ta ut kontanter i samband med bankkortsköp.

Kontanthanteringen kostar i dag samhället cirka 11 miljarder kronor. Som den största aktören på kortmarknaden är det naturligt för oss att ta initiativ som leder i rätt riktning. Bara i Swedbanks och Sparbankernas uttagsautomater omsätts årligen närmare 120 miljarder kronor.

Kontanthanteringen innebär dessutom ett allvarligt hot mot anställda i både banker och butiker, vilket inte minst den senaste tidens markanta ökning av rån visar.

Det nya priset och bonusen gäller under förutsättning att handlaren har ett inlösenavtal med Swedbank Babs och en EMV-terminal för kort med chip.

Lokala avvikelser kan förekomma.
Läs mer om bankens lösningar för kortbetalningar
Länkpil Vad vill du fråga banken om?
Mejla din fråga till Bättre Affärer

En typisk handelssituation där kontanter är vanligare än kort. Eftersom kort är det säkraste betalningssättet vill Swedbank uppmuntra det med en ny prismodell.
Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2008-06-03