NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 6 - 2008
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!
Månadens affärsland

Frankrike gör tummen upp för Sverige

Idag finns det närmare 450 blågula företag i Frankrike – och allra bäst går det för småföretagen. Det kan bland annat ha att göra med att den stora språktröskeln har blivit lättare att kliva över.
Oui, vive la France! Det går bra för oss svenskar i det blå-vit-röda landet nere i söder. Faktum är att vi numera är den näst största investeraren i Frankrike räknat i antal skapade jobb, bara USA är större. Och allra bäst går det för småföretagen.

– Fransmännen gillar nya produkter och samarbeten, man ska inte vara rädd för att närma sig dem. Speciellt tror jag att svenska företag kan göra mycket inom livsmedelsindustrin, där händer det mycket nu, säger Mikael Larsson på Franska ambassadens avdelning Invest in France Agency.

Oväntad succé för Acne

Ett svenskt företag som gör succé i Frankrike är jeansföretaget Acne.

– Försäljningen drog igång direkt när vi öppnade här. Vi hade egentligen bara tänkt öppna en imageaffär här i Paris och hade inte riktigt räknat med att vi skulle tjäna pengar här så fort, säger Acnes Frankrikechef Christina Ahlers.

Idag bor det ungefär 15 000 svenskar i Frankrike, de flesta i Parisregionen och på Rivieran/Provence. Det finns ungefär 450 svenska företag i Frankrike och ytterligare mellan tio och femton företag gör nyetableringar varje år. Handeln mellan länderna ökar stadigt med tjugo procent per år, enligt Exportrådet.

Bättre språkkunskaper

Tidigare har Frankrike ansetts ha en stor och svår ingångströskel, inte minst på grund av språket, men det håller på att ändras, enligt Mikael Larsson på Invest in France.

– Nu är den yngre svenska generationen bättre på franska, samtidigt som de yngre fransmännen kan engelska bättre, säger han.

Frankrikes president Nicholas Sarkozy har aviserat att han vill att Frankrike ska bli ett starkt industriland. Bland annat har han lanserat flera nya förslag som ska stimulera forskningen.

– De senaste tio månaderna har det hänt mer med den franska industrisektorn än på tio år, säger Mikael Larsson.ILLUSTRATION: KARI MODÉN
Snabba fakta
Antal invånare: 63 miljoner.
Statsskick: Republik.
Religion: Katolicism.
Affärsklimat: Mycket gott. Idag är Sverige den näst största investeraren i Frankrike. Intresset har varit stort kring Telia och Absolut Vodka, bland annat.
Affärsspråk: Franska.
Viktigaste exportprodukterna: Motorfordon, läkemedel, livsmedel.
Bra länkar: www.swedishtrade.se/frankrike, www.invest-in-france.org
 

Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2008-08-26