NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 6 - 2008
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Annika Bergman tycker att hon fått en säkrare arbetsmiljö utan kontanter.
I butiken som också inrymmer ett litet galleri säljer Annika Bergman gustavianska möbler och heminredning.
Den ombonade stämningen i butiken gör det nästan förvånande att ens se en kortläsare här.

FOTO: ANJA LILJEFORS

Här kan du inte betala med kontanter

Annika Bergman vägrar kontanter i sin butik Annas kammare. Sedan tjuvar tog sig in i butiken accepterar hon bara kortbetalningar. Och hennes kunder har förståelse för den slopade kontanthanteringen.
När Annika Bergman öppnade sin butik i Bromma för ett och ett halvt år sedan fick hon påhälsning av tjuvar redan första veckan. Även om de båda gärningsmännen inte fick med sig något från butiken bestämde hon sig för att mota Olle i grind.

– Både polisen och försäkringsbolaget menade att ensamföretagare inte bör hantera kontanter. Så efter den här händelsen bestämde jag mig för att endast acceptera kortköp, säger Annika Bergman som satt upp anslag redan i dörren om att butiken inte tar emot kontanter.

– Anslagen har två syften: dels slipper kunderna bli överraskade över att de inte kan betala med kontanter, dels förstår tjuvar och rånare att här finns ingenting att hämta.

Stort steg

Annika Bergman säger att det var ett stort steg att bestämma sig för att inte hantera kontanter, men också att de allra flesta kunderna har accepterat beslutet.

– Jag håller strikt på min princip. Idag har nästan alla någon form av betalkort.

Till skillnad från matbutiker där man hanterar stora volymer för små belopp rör det sig ofta om dyrare kapitalvaror hos Annas kammare. Förutom konst och konsthantverk säljer butiken exklusiva handgjorda möbler och inredningsdetaljer.

Eftersom alla kundtransaktioner går via kortterminalen slipper Annika Bergman den tidsödande hanteringen med att räkna och deponera pengar. I stället får hon en månatlig avstämning vilket underlättar den egna bokföringen.

Säkerhet och enkelhet gör det värt kostnaden

För att utnyttja kortterminalen betalar Annika Bergman en fast månadsavgift på 450 kronor plus moms. Till det kommer en rörlig kostnad som för närvarande är upp till två procent per transaktion.

– Visst hade jag önskat lägre avgifter. Om jag säljer ett skåp för 32 000 kronor kostar transaktionen som mest 640 kronor. Den kostnaden hade jag naturligtvis sluppit om jag tagit emot kontanter. Men jag tycker ändå att fördelarna överväger nackdelarna. Administrationen underlättas men framför allt upplever jag att arbetsmiljön blivit betydligt säkrare.


Läs mer om hur handlare och privatpersoner kan bli tryggare med hjälp av kort
Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2008-08-26