NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 7 - 2008
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!
Krönika

Konjunkturen är inte hela världen

Bara för att konjunkturen förväntas vika betyder det inte att du som företagare måste oroa dig. Åtminstone inte om du hittar ett sätt att använda dig av det faktum att världen krymper. Swedbanks företagsmarknadschef Anders Ekedahl uppmuntrar till omvärldsbevakning – och höststädning!
Det är mycket konjunkturprat nu. När kommer lågkonjunkturen och hur hårt kommer den att drabba oss? Vår del av världen, USA och Europa, har utan tvekan präglats av en konsumtionsfest i flera år. Efter några goda år kommer det några magra som på beställning. Både företag och individer ställer sig förstås frågan vad detta kommer att innebära för dem.

Mitt tips i detta läge är att se till utvecklingen i hela världens ekonomi. Den tid då västvärlden fullständigt dominerade världsekonomin är över, och därmed ska inte händelser som till exempel den amerikanska bolånemarknaden behöva betyda allt för oss i Sverige.

Sett till hela världen finns fortfarande positiva inslag. Indien, Kina och länderna i det forna östblocket, som sammantaget samlar ett par miljarder invånare, har stora ambitioner att närma sig samma ekonomiska välstånd som i västvärlden.

Det kan du slå mynt av! Konsumenter och företag i dessa hårdsatsande länder efterfrågar varor och tjänster, vilket innebär massor av affärsmöjligheter för såväl stora som små företag. Vill du ta vara på dem behöver du kanske inte börja med att öppna filial i Kiev eller Shanghai. Det kanske räcker långt att haka på och börja samarbeta med andra företag som redan arbetar internationellt.

Kanske leder det till att ditt företag börjar exportera. Och kanske leder det till att du börjar ompröva det sätt du alltid har gjort saker på. Oavsett vilket är det alltid klokt att ägna sig åt omvärldsspaning.

Därutöver kommer det alltid att vara en överlevnadsfråga att du har god ordning och kontroll på kostnaderna i din verksamhet. Passa på att höststäda företaget! Fundera över hur mixen av dina kunder ser ut och vad de har för framtidsutsikter. Kanske behöver du få nya kunder eller anpassa dina kostnader inför 2009 och en försämrad konjunktur?

Lycka till!


Här finns första hjälpen för utlandssatsande företag

FOTO: BJÖRN LEIJON
Konjunkturen viker men sett till hela världsekonomin är utvecklingen positiv, skriver Anders Ekedahl på Swedbank.
Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2008-09-16