NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 8 - 2008
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

FOTO: BILDBYRÅN, ISTOCKPHOTO
Kalendarium

Höjdpunkter i november

I det ibland tråkiga novembervädret finns det gott om roliga inomhusaktiviteter. Allt från tävlingen ”Klara färdiga fisk” till tips om affärsmöjligheter i andra Östersjöländer. På novemberbordet står helstekt gås och kanske kalkon! Men mest spännande blir det kanske att få veta vem som utses till världens mäktigaste man för fyra år framåt.
4 november
Presidentval i USA. Denna kväll får vi veta om den 47-årige demokraten Barack Obama eller den 72-årige republikanen John McCain blir USA:s 44:e president. Den som får flest av de 538 elektorsrösterna vinner. Segraren tillträder den 5 januari 2009, under Presidential Inauguration Day, då George W Bush överlämnar sitt ämbete.
www.usaval.se

5–9 november
Scandinavian Boat Show på Stockholmsmässan i Älvsjö. Årets största och höstens enda mässa för båtfolket. 14 världspremiärer för motorbåtar och minst 50 segelbåtar att beskåda. En annan höjdpunkt är seminariet med Danjel Henriksson från Kalix, som tillsammans med Jonathan Bonthron och Kajsa Björn seglade jorden runt på 700 dagar med den minimala segelbåten Sally Blue.
www.scandinavianboatshow.se

7–9 november
Känner du dig kraftlös, fet, blek och deprimerad i höstrusket? Då är mässan Allt för Hälsan på Stockholmsmässan något för dig. Här får du veta det mesta om hur du ska göra för att må bättre, med hjälp av allt från motion och bättre mat till olika sorters terapi. www.alltforhalsan.se
När du mår lite bättre kan du gå till mässan Det goda köket, som äger rum parallellt. Nordens största mässa för mat, dryck och kök firar i år 10-årsjubileum, med 140 utställare. Roliga tävlingar som ”Den smarta kocken ” och ”Klara färdiga fisk” höjer stämningen. www.detgodakoket.se

9 november
Fars dag. Firas sedan 1910, ursprungligen till minne av William Smart i Spokane, Washington, USA, som var ensamstående pappa med sex barn. Infaller vid helt olika tillfällen i olika länder, i de flesta fall i juni. Ring åtminstone till din pappa i dag!

10 november
Mårtensafton. Dags att äta svartsoppa och helstekt gås. Dagen firas till minne av helgonet Martinius, som gömde sig bland gäss år 371. Deras kackel avslöjade honom dock, och som ”straff” bör man äta gås denna dag, kvällen före Mårtensdagen den 11 november.

12 november
I dag ska ditt företags F- eller SA-skatt för oktober vara bokförd på Skatteverkets konto. Plus arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för oktober. Och omsätter ditt företag under 40 miljoner ska du ha betalat momsen för september i dag.
www.skatteverket.se

13–15 november
Kunskap & Framtid på Svenska Mässan i Göteborg. Här träffas universitet och högskolor, privata utbildningsanordnare, arbetsgivare, utländska skolor och många andra för att prata om utbildningar, karriärplanering och framtiden.
http://nemonet.swefair.se

17 november
Stora Aktie- och Fonddagen i Göteborg 2008, på Svenska Mässan. Att det finns gott om möjligheter till goda investeringar även i dessa dystra börstider får du veta under denna temadag, arrangerad av Aktiespararna.
www.aktiespararna.se

19 november
Skatteträff på Älvsjömässan för företag och privatpersoner. Här får du veta det mesta som har hänt under det senaste året på skatte-, redovisnings- ,löne- och personalområdena. Massor av kloka och lönsamma råd och tips. Arrangemanget sker även på 14 andra orter i Sverige under november och december, som på Svenska Mässan i Göteborg den 24 november och i Konserthuset i Malmö den 26 november.
www.tholin.se

26 november
I dag ska företag som omsätter över 40 miljoner ha betalat in momsen för oktober till sitt konto hos Skatteverket. Dessutom måste deras skattedeklarationer för moms, arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för oktober ha kommit in till Skatteverket.
www.skatteverket.se

26 november
Konjunkturinstitutet presenterar klockan 09.15 sin konjunkturbarometer för företag och hushåll. Solsken eller dystert snöblask att vänta för den svenska ekonomin?
www.konj.se

27 november
Thanksgiving Day i USA, som alltid på en torsdag. En större högtid där än jul, eftersom den firas av alla amerikaner – inte bara av de kristna. Fyra dagars ledighet och många kalkoner och pumpapajer på borden. Fredagen – Black Friday – är årets största shoppingdag i USA. Ursprungligen en skördehögtid.

30 november
Första advent, och den dag som enligt Bondepraktikan avslöjar julvädret i förväg. ”Anders braskar, julen slaskar”, och omvänt. Dessutom Karl XII:s dödsdag 1718 (i Halden i nuvarande Norge), vilken högtidlighålls i Lund och på en del andra håll. På senare år dock i hög grad av personer som tycks ha glömt att Karl XII var en varm vän av bland annat turkisk kultur.

30 november–2 december
Dags för den tionde årliga sammankomsten för Baltic Development Forum. Swedbank är huvudsponsor för denna konferens för politiker, näringsliv, forskare och många andra, där utvecklingen och samarbetet i Östersjöregionen diskuteras. Mötet arrangeras symboliskt nog i både Malmö och Köpenhamn. Baltic Development Forum är en oberoende och ideell organisation som syftar till att stimulera tillväxt, samarbete, konkurrenskraft och nya initiativ i de elva länderna i anslutning till Östersjön.
www.bdforum.org


Publicerad 2008-10-14