NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 9 - 2008
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

BILDER: NOBELSTIFTELSEN, BILDARKIVET

Höjdpunkter i december

December är månaden då vi har som allra mest att göra, men paradoxalt nog kanske är som minst produktiva. Förklaringen stavas jul. För kalendern är full av julluncher, julavslutningar, julklappsköp, julbak, julgransköp, julkortsskrivande och mycket annat.
1 december
Världsaidsdagen och dessutom sista dagen då du måste ha bytt till vinterdäck på din bil, om det är vinterväglag där du kör. Dessutom ska preliminär självdeklaration för inkomståret 2009 i vissa fall lämnas in. Gäller i första hand dem som bedömer att deras företag kommer att ha minst 30 procent högre inkomster 2009 än 2008 och därför måste höja beloppen för den preliminära F-skatt de ska betala varje månad.
www.skatteverket.se

1–2 december
Sedan den 30 november anordnas den 10:e årliga sammankomsten för Baltic Development Forum. Swedbank är huvudsponsor för denna konferens för politiker, näringsliv, forskare och många andra, där utvecklingen och samarbetet i Östersjöregionen diskuteras. Mötet arrangeras symboliskt nog i både Malmö och Köpenhamn. Baltic Development Forum är en oberoende och ideell organisation som syftar till att stimulera tillväxt, samarbete, konkurrenskraft och nya initiativ i de 11 länderna i anslutning till Östersjön.
www.bdforum.org

1–2 december
Löne- och ekonomidagarna samt Personal- och ledarskapsdagarna på Stockholmsmässan i Älvsjö. ”Höstens energikick”, enligt arrangören Palakom. Spännande föreläsningar, seminarier och utställare utlovas.
www.palakom.se

2 december
Svenska Dagbladet delar ut 2008 års Bragdmedalj till den man eller kvinna som utfört ”årets främsta svenska idrottsbragd”. 2006 och 2007 fick utförsåkerskan Anja Pärson detta Idrottssveriges finaste pris, men det bedöms inte vara troligt att hon vinner även i år.
www.svd.se

6–7 december
Säg vov till livet! Skandinaviens största Hundmässa arrangeras på Stockholmsmässan i Älvsjö med aktiviteter och produktutställning. Arrangeras av Svenska Kennelklubben.
www.stockholmsmassan.se/hund

6–7 december
Gym- och fitnessfestivalen på Svenska Mässan i Göteborg, ”Årets starkaste mässa” som den ibland kallas. Bland annat utdelas Luciapokalen för nybörjare i bodybuilding, och det sker Sverigerankning i armbrytning (höger arm). Bilringar och celluliter lyser med sin frånvaro bland de flesta besökare, men vi vanliga dödliga kan få inspiration att bli av med dessa.
www.swefair.se

8–9 december
Årets höjdpunkt för vägtransportbranschen: Truck & Bus World Forum på Svenska Mässan i Göteborg. Årets tema är ”Sustainable Transport in the Global Economy”. Ledande branschföreträdare från Sverige, övriga Europa, USA och Asien är på plats.
www.businessregion.se

10 december
Nobeldagen firas till minne av Alfred Nobels dödsdag 1896, med utdelning av de fem olika Nobelprisen, samt Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne. Stor baluns på kvällen i Stockholms stadshus, med kungafamiljen, statsministern och många andra prominenta gäster i sina bästa gåbortfrackar eller aftonklänningar. Medicin-, kemi- , fysik-, litteratur- och ekonomiprisen delas ut i Stockholm, medan fredspriset delas ut i Oslo. Mest uppmärksamhet kommer litteraturpristagaren, fransmannen Jean-Marie Gustave Le Clézio, och fredspristagaren, finländaren Martti Ahtisaari, att få.
http://nobelprize.org

12 december
I dag ska ditt företags F- eller SA-skatt för oktober vara bokförd på Skatteverkets konto. Plus arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för november. Och omsätter ditt företag under 40 miljoner ska du ha betalat momsen för oktober just denna dag.
www.skatteverket.se

13 december
Luciadagen, den tillsammans med midsommar kanske mest svenska av alla högtider, som nästan enbart firas i Sverige. Dags för lussetåg, lussekatter och mycket annat trevligt. Så bli inte förvånad om du blir väckt av att det står en kvinna klädd i lakan med stearinljus på huvudet vid din sängkant tidigt denna morgon, och sjunger om någon som heter Staffan Stalledräng!

16 december
Skatteträff på Svenska Mässan i Göteborg för företag och privatpersoner. Här får du veta det mesta som har hänt under det senaste året på skatte-, redovisnings-, löne- och personalområdena. Massor av kloka och lönsamma råd och tips utlovas. Arrangeras även på Stockholmsmässan, från den 17 till den 19 december.
www.tholin.se

17 december
Klockan 9.30 presenterar Riksbanken sitt beslut från gårdagens penningpolitiska möte. Kommer reporäntan att sänkas ytterligare, från nivån 3,75 procent som gällt sedan den 29 oktober? Beslutet tillämpas från och med den 18 december.
www.riksbanken.se

17 december
Allra sista dagen för Skatteverket att skicka ut slutskattebesked. Så har du inte fått det i dag, hör genast av dig till Skatteverket.
www.skatteverket.se

19 december
Konjunkturinstitutet i fokus. Klockan 9.15 presenterar man sin konjunkturbarometer för företag och hushåll, och kanske framför allt sin rapport om det aktuella konjunkturläget. Hur djup blir lågkonjunkturen, eller ser Konjunkturinstitutet kanske ljuset i slutet av tunneln?
www.konj.se

19 december
Dags för skolelever och politiker att fira jul och nyår. Skolavslutning på de flesta av landets skolor och dessutom julavslutning i riksdagen.
www.riksdagen.se

21 december
Vintersolståndet. Den dåliga nyheten i dag är att det är årets kortaste och därmed mörkaste dag. Men den goda nyheten är att varenda dag blir ljusare och längre hädanefter!

21 december
Chanukka, den judiska ljushögtiden, börjar firas till minne av återinvigningen av templet i Jerusalem, år 164 före Kristus. Den åtta dagar långa högtiden firas bland annat genom att man tänder ljus i sina fönster, ett den första dagen, två den andra, och så vidare.

24 december
Julafton, som i år – liksom nyårsafton – infaller på en onsdag. Även i Danmark, Finland, Holland, Norge, Polen, Portugal, Schweiz, Tyskland och Österrike är julafton för många en alldeles särskild dag. I övriga världen firas julen, och därmed Kristi födelse, den 25 december.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Julafton

29 december
I dag ska företag som omsätter över 40 miljoner ha betalat in momsen för november till sitt konto hos Skatteverket. Dessutom måste deras skattedeklarationer för moms, arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för november ha kommit in till Skatteverket.
www.skatteverket.se

31 december
Årets uppesittarkväll och kanske festligaste natt. ”Amatörernas afton”, enligt snobbarna. En underbar kväll för alla oss andra; full av god mat och goda drycker, familj och vänner som är vackrare än vanligt, champagnekorkar, fyrverkerier och mycket annat. Extra rolig är nyårsafton för alla oss som har vänner i andra tidszoner, vi kan fira tolvslaget mer än en gång, över telefon om inte annat! Vi på Swedbank och Sparbankerna önskar alla våra kunder, och alla andra också, ett riktigt gott nytt 2009!


Publicerad 2008-11-11