NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 9 - 2008
Kloka placeringar i tider av oro   |  Stora planer, litet skyddsnät?   |  ”Satsa på en bred pensionsportfölj”   |  Ingen siesta för spanska affärsmän   |  Tuff period väntar handeln   |  Krönika: Svagare konjunktur för småföretagen   |  Konjunkturråd i kristider   |  Framtidskonto Max – nu med ännu bättre villkor   |  Vad ska jag tänka på inför årsskiftet?   |  Höjdpunkter i december   |  Är du tillräckligt försäkrad?
Bild

Kloka placeringar
när tiderna är oroliga

Finanskris, skakiga börser och begynnande lågkonjunktur. Hur bör företagare ta hänsyn till den turbulenta omvärlden när det gäller placeringar? Sitta lugnt och avvakta eller öka risken?
Håkan Johansson, Swedbank Investment Center, ger besked
Bild

Stora planer,
litet skyddsnät?

Minst hälften av landets småföretagare är för dåligt försäkrade. Gäller det även dig? I så fall kan det få stora konsekvenser om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka – och inte minst när du blir gammal.
Har du ett sämre skydd än den som är anställd?

”Satsa på ett brett sparande
inför pensionen”

Värdet på dina pensionsbesparingar har troligtvis gått ner under den senaste tidens turbulens i finansvärlden. Men grips inte av panik. Det kan snarare vara läge att öka andelen aktier i portföljen.
Global aktiespridning rekommenderas
Månadens affärsland
Bild

Ingen siesta för spanska affärsmän

Den spanska ekonomin har sedan EU-inträdet pekat spikrakt uppåt. Nu saktar den in när landet möter en kris i byggbranschen. Framtiden ser ändå ljus ut för den spanska affärsviljan tar inte siesta!
Mañana-mentaliteten ett minne blott
Bild

Handlarna hoppas på julen

När den privata konsumtionen minskar väntar en tuff period för landets köpmän. Därför är det extra viktigt att hålla uppe tempot, anser Håkan Gustafsson på Elkedjan i Umeå. Han satsar stort inför julhandeln och uppmanar andra att göra detsamma.
Julhandeln betyder mycket – men inte allt
PS!

Fasta anställningar ingen garant för nöjda medarbetare

Du behöver inte anställa dina medarbetare tills vidare. Åtminstone inte om syftet är att de ska må bra på jobbet.

Det är inte bara anställningsformen som avgör hur en medarbetare mår. I stället är det hur väl anställningsvillkor och arbetsuppgifter passar personen ifråga, och om han eller hon upplever inflytande och kontroll över arbetet.

Människor trivs alltså inte bättre bara för att de har en tillsvidareanställning. Däremot upplever fasta medarbetare förändringar som hotar deras jobb som mer otrevliga än vikarier.

– Det kan ha att göra med förväntningar. Den som har en tillfällig anställning förväntar sig inte att jobbet ska vara för evigt, säger Claudia Bernhard-Oettel, arbetspsykolog vid institutionen för psykologi vid Stockholms universitet.

I avhandlingen ”Alternative Employment and Well Being” har hon undersökt hur anställda med olika anställningsformer i olika branscher upplever sin situation.

Enligt SCB:s arbetskraftsundersökning AKU hade 17 procent av alla anställda en tillfällig anställning 2007. Andelen tillfälligt anställda brukar öka i lågkonjunktur.
AV: ELLEN KARLBERG
Bild
KRÖNIKA
"Svagare konjunktur för småföretagen"
Läs Jörgen Kennemars höstbarometer
Prenumerera!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Tipsa en vän!
ANGE DIN VÄNS E-POSTADRESS NEDAN
Fråga banken
Bild
Vilka avdrag kan jag göra?
Juristen tipsar inför årsskiftet
Månadens erbjudande
Månadens tips
Hög ränta med Framtidskonto Max
Nu med ännu bättre villkor

Är du tillräckligt försäkrad?
Ja
Nej
Vet ej
Ny koncernchef
Michael Wolf utsedd till ny vd och koncernchef för Swedbank.
”Min förebild är Steve Jobs”
Bild
Kalendarium
Skatteträff, lönedagar och julfirande
Fler höjdpunkter i december
Ur förra numret
Klicka här om du vill:
Surfa säkert!