NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 9 - 2008
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

”Satsa på en bred pensionsportfölj”

Värdet på dina pensionsbesparingar har troligtvis gått ned under den senaste tidens turbulens i finansvärlden. Men grips inte av panik. Det kan snarare vara läge att öka andelen aktier i portföljen.
Nästa pensionsbesked du får i brevlådan kan bli en trist läsning – särskilt för den som har en stor del av sitt sparande i aktier. Räntebärande papper som obligationer har däremot klarat sig bra under finansoron.

– Det är viktigt att betona att det är aktiedelen som har gått ner kraftigt under perioden. Räntepapper har tvärtom gått upp något även om det inte väger upp nedgången på aktiemarknaden. Detta är ytterligare ett bevis för hur viktigt det är att ha en plan i sitt pensionssparande, säger Mikael Karlsson på Swedbank Investment Center.

Enligt Mikael Karlsson bör fördelningen mellan aktier och räntor bygga på hur lång tid du har kvar till pensionen. Aktier ger normalt sett bättre avkastning på sikt och den som är ung med många arbetsföra framför sig ska alltså ha en större del aktier i portföljen.

– Men ju närmare du kommer pensionen desto större andel räntepapper bör du ha eftersom dessa är säkrare. Det är inte så kul om du har sparat i 40 år och så försvinner hela värdet i en börskrasch ett år innan du ska pensionera dig.

Men vad ska man göra som pensionssparare i dagsläget?

– Jag tycker att man kan gå igenom sin portfölj men inte vara rädd för att aktiemarknaden fortsätter ner på längre sikt. Det man inte ska göra är att sälja av sina aktier. Eftersom börsen gått ned har aktieandelen i din portfölj troligtvis minskat och det kan snarare vara läge att öka denna andel. Vi har varit med om sådana här nedgångar tidigare och det kommer att vända uppåt igen.

Vad ska man satsa på?

– Det viktigaste är att man har en bred portfölj globalt sett och inte bara fokuserar på riskländer och tillväxtmarknader. Den bästa avkastningen på sikt får du med en spridning över flera olika marknader.

Vågar man satsa på den amerikanska marknaden just nu?

– Ja, vi avråder inte från den amerikanska marknaden. Man måste skilja på konjunkturen generellt och företagens vinster och värderingar. Aktiemarknaden och övriga ekonomin hänger inte alltid ihop. Man kan jämföra med när vi hade bankkris här i början av nittiotalet med lågkonjunktur och hög arbetslöshet. Året efter att insatser sattes in hade vi en avkastning på aktiemarknaden på hundra procent.


Få hjälp med PPM-förvaltningen
Tycker du att det är svårt och tidskrävande att hålla koll på ditt privata pensionssparande? Nu kan Swedbank hjälpa till med förvaltningen av premiepensionspengarna. Bankens nya tjänst PPM Förvaltning erbjuder en aktiv förvaltning av besparingarna vilket kan öka chanserna för pengarna att växa.

Du väljer en av fyra portföljer beroende på vilken risknivå du vill ligga på. Ju mer aktiefonder portföljen innehåller desto större risk. Men samtidigt ökar chansen till hög avkastning. Välj mellan PPM Låg, PPM Medel, PPM Hög och PPM Momentum.

Läs mer om PPM Förvaltning
 


BILDER: BILDARKIVET
Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2008-11-11