NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 9 - 2008
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Stora planer, litet skyddsnät?

När såg du senast över ditt och dina anställdas pensions- och försäkringsskydd? Både förändringar i det privata och i arbetslivet kan påverka försäkringsbehovet.
Några exakta siffror finns inte. Men såväl organisationen Företagarna som flera försäkringsmäklare Bättre Affärer har talat med uppskattar att minst hälften av landets småföretagare är för dåligt försäkrade. Det kan få stora konsekvenser om man blir sjuk eller råkar ut för en olycka – och inte minst när man blir gammal.

– Små- och egenföretagare är ofta så engagerade i sin verksamhet och brinner så mycket för sin affärsidé att de missar alla möjliga former av administration, såsom pensionssparande eller olika typer av försäkringar som man bör ha, säger Anders Andersson, ägare och chefredaktör för tidningen Driva Eget.

Ansvarar själva för tryggheten

Den som är anställd i ett företag med kollektivavtal får tjänstepension betald av arbetsgivaren. Företagare behöver däremot själva ta ansvar för sin och sina anställdas trygghet.

– I en anställning ingår utöver pensionssparande ofta någon form av kompletterande sjukförsäkring, olycksfallsförsäkring och skydd till efterlevande om du skulle avlida. Jag tycker att företagare ska skaffa sig ett försäkringsskydd som är minst lika bra som det som en anställd har, säger Pernilla Lyander, ansvarig för liv och pension för företag på Swedbank.

Inte bara pensionssparande

Ett bra pensionssparande är viktigt, men minst lika viktigt är att man försäkrar sig mot de risker som finns i nuet. De ekonomiska konsekvenserna kan nämligen bli stora för både familj och företag om ägaren eller någon annan medarbetare blir långvarigt sjuk, råkar ut för en olycka eller avlider.

– Intäkterna minskar medan kostnaderna till stor del finns kvar. Vad händer då med företaget och familjeekonomin? Det är viktigt att få hjälp med att fundera kring de här frågorna och ta reda på vad som händer om olyckan är framme. Boka ett möte med din rådgivare för att diskutera vilka möjligheter och lösningar som finns för dig och ditt företag, tipsar Pernilla Lyander.

Prata med banken om hur du som företagare skapar trygghet för dig, dina medarbetare och din familj. Fyll i kontaktformuläret så hör vi av oss!

Ta hänsyn till olika faser
Försäkringsbehovet förändras i takt med att företaget utvecklas.
Var befinner du dig?

Uppstart: Att driva eget företag kan vara en livsdröm men innebär också ett sämre försäkringsskydd. Se till att du har ett minst lika bra pensions- och försäkringsskydd som den som är anställd har.

Tillväxt: I växande företag är det viktigt att trygga verksamheten om något händer en delägare eller nyckelmedarbetare. Personalen bör också ha en bra pensionsplan.

Mognad: När affärerna går bra gäller det att förvalta pengarna väl. Utvärdera möjligheten till bonus, utdelningar och extra pension till ägare och personal.

Ägarskifte: Att sälja eller överlåta företaget kan vara en lång och mödosam process med många dimensioner – ekonomiska, juridiska och inte minst känslomässiga. Se till att börja planera i tid – och ta hjälp av experter.

Läs mer på www.swedbank.se/pensionochforsakring
 


”Företagare brinner så mycket för sin affärsidé att de ofta missar pensionssparande eller försäkringar som man bör ha”, säger Anders Andersson, chefredaktör för Driva Eget.

Bankens rekommendation är att företagare ska skaffa sig ett försäkringsskydd som är minst lika bra som det som en anställd har.
Tjänstepension är skattemässigt fördelaktigt
Som företagare har du möjlighet att göra avdragsgilla pensionsavsättningar både till dina anställda och till dig själv som ägare.

Läs mer om vilka avdrag du kan göra inför årsskiftet
 

Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2008-11-11