NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 10 - 2008
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

BILDER: ISTOCKPHOTO
Kalendarium

Viktiga datum i januari

Januari är årets kallaste månad, med snö i större delen av landet – åtminstone norr om Dalälven. Inne i mässhallarna är det dock varmt och gott. Bland begivenheterna i januari finns allt från design, hundar och bröllop till motorcyklar, byggmaskiner och båtar.
1 januari
En hel del nya lagar träder i kraft, däribland den omdiskuterade FRA-lagen. Bland andra nya lagar märks bland annat Lagen om valfrihetssystem (LOV-lagen), som ska ge ökade möjligheter för företag att konkurrera med kommuner och landsting. Även många nya lagar på arbetsmiljöområdet införs i dag, liksom den nya Diskrimineringslagen, vilken ersätter sju tidigare lagar på området.
www.riksdagen.se

3–6 januari
My Dog sägs vara Sveriges största hundevenemang, som i vanlig ordning äger rum på Svenska Mässan i Göteborg. Mer än 10 000 hundar deltar i utställningar, tävlar i freestyle, lydnad och agility (en sorts hinderbana) och visar upp sig på rasklubbstorget. Dessutom gott om hundprylar att köpa på tillbehörsmässan intill, med över 100 utställare. Det är dock förbjudet att ta med sig sin egen hund till My Dog.
www.mydog.se

6 januari
Trettondedag jul eller trettondagen som den oftast kallas. Firas dels till minne av de tre vise männens ankomst till Jesu krubba, dels – mestadels utomlands – till minne av Kristi dop. I vissa ortodoxa länder som Ryssland och Etiopien räknas dagen efter trettondagen, den 7 januari, som julafton.


7 januari
Årets Grammisgala äger rum på Hovet i Stockholm och direktsänds i TV4. 18 så kallade Grammisar delas ut, till 2008 års bästa, eller åtminstone mest populära, musikartister. I 14 av kategorierna får publiken vara med och rösta fram vinnarna.
www.musikindustrin.se

13–14 januari
ICT/Internet Expo 2009 på Svenska Mässan i Göteborg, två mässor i en, alltså. Internet Expo är Nordens största säljevent inom internet och digital marknadsföring, medan ICT vänder sig till hela IT-branschen.
www.easyfairs.com

15–18 januari
Dags för Formex på Stockholmsmässan, Nordens största mässa för design, inredning, presentartiklar, konsthantverk, textil, papper och leksaker. Årets tema är ”Wonderland Stories”, och utställningen på entrétorget utlovas vara ett landskap av sagor och drömmar, inspirerat av barndomens klassiska sagor.
www.formex.se

17–20 januari
Domotex i Hannover i Tyskland är världens största golvmässa, med inte mindre än 1 350 utställare och närmare 50 000 besökare från hela världen.
www.domotex.de

19 januari
I dag ska ditt företags F- eller SA-skatt för december 2008 vara bokförd på Skatteverkets konto. Plus arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för samma månad. Och omsätter ditt företag under 40 miljoner ska du ha betalat momsen för november just denna dag (såvida du redovisar momsen månadsvis). Omsätter företaget mer än 40 miljoner ska du ha betalat arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för december 2008.
www.skatteverket.se

20 januari
Barack Obama svär presidenteden och tillträder som USA:s 44:e president. Även vicepresidenten Joe Biden svär eden. I USA är dagen en federal helgdag och kallas Inauguration Day.
www.barackobama.com

20–23 januari
Två parallella byggmässor på Svenska Mässan i Göteborg. Dels ScanBygg 2009, en mässa för hela byggprocessen, och dels Byggmaskiner 2009. Många besökare väntas till mässorna, trots den svaga byggkonjunkturen.
www.scanbygg.se och www.bygg-maskiner.se

22 januari
Dags för årets Oscarsnomineringar. Sveriges bidrag är Jan Troells film "Maria Larssons eviga ögonblick", med bland andra Maria Heiskanen och Mikael Persbrandt. Håll tummarna!
www.oscar.com

22–25 januari
Optikmässan Optonordic 2009 på Stockholmsmässan. Här kan alla vi glasögonormar få tips om vad vi borde sätta på näsan under det nya året.
www.solf.nu
Parallellt hålls mässan På Två Hjul, Nordens största mc- och mopedmässa. En nyhet för i år är avdelningen för ATV och Quadricycles, med de alltmer populära fyrhjuliga motorcykelmodellerna.
www.patvahjul.se

24–25 januari
Är bröllopsbusiness något för ditt företag? På Allt om Bröllop-mässan på Factory Nacka Strand – som anordnas för femte gången – bjuds det på modeshow, fotoutställningar, makeup-show och frisyrshow för alla som går i giftastankar.
www.factory.se

26 januari
I dag ska företag som omsätter över 40 miljoner ha betalat in momsen för december 2008 till sitt konto hos Skatteverket. Dessutom måste deras skattedeklarationer för moms, arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för december ha kommit in till Skatteverket.
www.skatteverket.se

27 januari
Förintelsens minnesdag högtidlighålls i många länder. Svensk minnesdag sedan 1999 och internationell sedan 2005. Till minne av Röda Arméns befrielse av Auschwitz 1945.
www.levandehistoria.se

29 januari
Klockan 9.15 presenterar Konjunkturinstitutet årets första konjunkturbarometer för företag och hushåll. Är konjunkturen fortfarande djupfryst, eller börjar det kanske våras redan?
www.konj.se

29–30 januari
Månadens kanske viktigaste mässa äger rum i Stuttgart i Sydtyskland. Det handlar om Meetingpoint Clean Energy, en mässa på temat förnyelsebar energi och hållbart, energieffektivt byggande. Samtidigt anordnas matchmaking-evenemang för företag från hela Europa, inklusive en hel del svenska. Syftet med det senare är att intereuropeiskt samarbete ska snabba på teknikutvecklingen inom dessa viktiga framtidsområden.
www.cleanenergy-meetingpoint.eu

31 januari–8 februari
Årets allra första vårtecken, Båtmässan på Svenska Mässan i Göteborg. Kallas även Svenska Internationella Båtmässan. Mässprogrammet är inte klart när detta skrivs, det finns dock redan bussturer till mässan att köpa. En inte alltför vågad gissning är väl att mässhallen kommer att vara proppfull av såväl vackra, nya båtar som båtintresserade från när och fjärran?
www.batmassan.se


Publicerad 2008-12-09