NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 10 - 2008
Se till att få betalt!   |  Rätt och fel på säljmötet   |  Tappa aldrig ansiktet i Thailand   |  Finansiering av nystartade företag utreds   |  Cecilia Hermanssons årskrönika   |  Vad krävs för att banken ska låna ut pengar?   |  Så får du ut mer av ägarskiftet   |  Viktiga datum i januari   |  Ska du bjuda på julbord i år?
Bild

Se till att få betalt!

I lågkonjunktur är risken större att fakturor inte blir betalda. Företag som vill undvika kreditförluster kan komma långt med ett genomtänkt kreditarbete – och genom att våga ställa krav på kunderna.
Knepen som får fakturorna i hamn

Rätt och fel på säljmötet

Bild
Duktiga säljare ställer många öppna frågor, förmår kunden att prata 80 procent av tiden och ser till att komma till avslut. Först och främst gäller det dock att våga lyfta luren och ringa!
Gör upp med obehagskänslorna och ursäkterna
Månadens affärsland
Bild

Tappa aldrig ansiktet
i Thailand

Med ett leende kommer du långt i Thailands affärsliv. Det intygar tre entreprenörer som har startat ett dykcenter, en skola och ett inredningsföretag i semesterparadiset.
Tålamod och flexibilitet är nyckelord i Thailand

Finansiering av nystartade företag utreds

Att morgondagens tillväxt kommer från små och medelstora företag är de flesta överens om. Men vem ska hjälpa företagen på traven? Just nu utreder regeringen vilken roll staten och bankerna ska spela i finansieringen av mindre företag.
Mycket att lära av USA, enligt regeringens utredare

Få ut mer av ägarskiftet

Står företaget inför ett ägarskifte? Ägare till fåmansbolag som har sålt eller lagt ned sin verksamhet låter ofta företaget bli ett vilande bolag. Med diskretionär förvaltning ser banken till att pengarna får jobba medan bolaget vilar.
Passiv ägare men aktiv portfölj
PS!
Bild

Godkända gåvor i jul

Innan du lägger årets julklappsorder hos tomten kan det vara bra att känna till hur Skatteverket ser på klappar till kunder och medarbetare.

Julklappar till kunder är inte avdragsgilla, om det inte handlar om enklare reklamgåvor värda max 180 kronor. De ska i så fall direkt knyta an till företagets verksamhet eller vara enkla presentartiklar, till exempel almanackor med företagets logotyp. Gåvorna ska lämnas till ett större antal personer för att vara avdragsgilla.

Till anställda kan julklappar värda max 400 kronor inklusive moms ges skattefritt. Är värdet högre blir gåvan skattepliktig från första kronan. Skattefriheten gäller inte för kontanter, checkar och postväxlar. Däremot går det bra att ge bort presentkort.
Bild
ÅRSKRÖNIKA
”Konjunkturen vände – men ljusglimtar finns”
Cecilia Hermansson sammanfattar 2008
Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Tipsa en vän!
ANGE DIN VÄNS E-POSTADRESS NEDAN
Fråga banken
Bild
Vad krävs för att banken ska bevilja lån?
Både företagaren och banken måste tro på affärsidén

Ska du bjuda på julbord i år?
Ja
Nej
Vet ej
Kalendarium
Nya lagar och förnyelsebar energi
Viktiga händelser i januari
Ur förra numret
Klicka här om du vill:
Surfa säkert!