NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 10 - 2008
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!
Månadens tips

Så får du ut mest av ägarskiftet

Vila ditt bolag – och låt pengarna jobba! Med Swedbanks diskretionära förvaltning investerar banken företagets tillgångar efter dina önskemål.
Står ditt företag inför ett ägarskifte? Det är under alla omständigheter en komplicerad och ofta utdragen process. Ägare till fåmansbolag som har sålt, eller lagt ned, sin verksamhet låter ofta företaget bli ett vilande bolag. På så sätt kan ägaren ta utdelning från bolaget utan att falla under de så kallade 3:12-reglerna.

– Reglerna innebär att en ägare till ett fåmansbolag som vill ta ut pengar ur sitt företag kan bli beskattad som för inkomst av tjänst i stället för inkomst av kapital och betalar upp till 57 procent i skatt, säger Lars Hammarsten, skattejurist hos Swedbank.

Efter fem års passivitet från ägaren gäller dock inte 3:12-reglerna längre och en utdelning beskattas med 25 procent skatt.

Passiv ägare, aktiv portfölj

Swedbank erbjuder så kallad diskretionär förvaltning för vilande bolag. Det innebär att ägaren skriver över rätten att placera bolagets pengar till banken. På grund av reglerna för fåmansföretag har banken märkt av en efterfrågan av tjänsten. Den är ett alternativ till att ägaren passivt förvaltar sitt kapital genom att exempelvis placera det i en fond som sedan inte omplaceras på fem år.

Enkelt uttryckt ser banken till att pengarna växer medan du ägnar dig åt andra saker. Det är som sagt ägaren, inte bolaget, som måste ta time-out.

Tillsammans med en rådgivare på banken bestämmer du risknivå och strategi för kommande investeringar. Hög risk innebär placering med övervikt i aktier och låg risk betyder att ränteplaceringarna dominerar. Du kan självklart bestämma att när som helst återta kontrollen över portföljen. Och flexibiliteten hos banken är stor.

– Vi erbjuder flera olika tjänster beroende på hur mycket man placerar. Dessutom är tröskeln för att få tillgång till diskretionär förvaltning lägre nu än tidigare, säger Lars Hammarsten.


Kontakta din rådgivare för mer information om vilande bolag och diskretionär förvaltning

Enkelt uttryckt handlar diskretionär förvaltning om att banken, i stället för bolagets ägare, ser till att pengarna växer.
Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2008-12-09