NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 10 - 2008
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Allt fler svenskar skaffar sommarstuga i Thailand. På ön Koh Lanta har flera av dem anlitat
Malin Jakobssons inredningsföretag Home & design. Till höger kollegan Katarina Bäckström.
FOTO: JOHAN ALMBLAD
Månadens affärsland

Tappa aldrig ansiktet i Thailand

Med ett leende kommer du långt i Thailands affärsliv. ”En thailändare avskyr att tappa ansiktet. Om du är lagd åt krigshållet ska du nog avstå från att göra affärer här”, säger Ulf Pettersson som driver dykcenter på ön Koh Lanta.
Vi blågula älskar landet tio flygtimmar österut. Vi åker till Thailand som aldrig förr, men nu vill vi inte bara semestra i paradiset. Vi vill starta företag också. Thailand är det nya Spanien och allt fler svenskar skaffar en sommarstuga i Sydostasien. Det har Söderhamnsdottern Malin Jakobsson dragit nytta av.

– Redan när jag var i Thailand några månader förra året märkte jag att det fanns ett stort behov av homestylinghjälp, säger hon.

Malin Jakobsson driver inredningsföretaget Home & design på ön Koh Lanta i Thailand. På hennes nya arbetsplats ingår ett viktigt arbetsredskap: flexibilitet.

– Man måste vara beredd på att allt kan hända här. Om jag säger att jag vill ha något på onsdag kanske det kommer på måndagen och då kanske vi inte ens har nycklarna till huset. Ofta förstår vi inte varandra så bra, men vi möter otroligt mycket glädje.

Gilla läget

Ulf Pettersson, som driver dykcentret Lanta Diver sedan tio år, håller med.

– Om du ska göra business i Thailand gäller det att gilla läget. Det finns otroligt många regler, relativt lika de som finns i Sverige, men tillämpningen av reglerna är mer flexibel här i Thailand.

Det är både på gott och ont, hävdar han.

– Ibland längtar jag efter att få veta exakt vad som gäller, men å andra sidan kan det vara skönt med myndigheter som säger ”vi har inte alla papper men det spelar ingen roll, kör ändå”.

Men det gäller att se upp. För det är lätt att bli blåst för den som vill starta eget i paradiset. Det kan gälla allt från felskrivna kontrakt till att saker plötsligt kostar för mycket.

Godtrogna svenskar

– Det är viktigt att ha en pålitlig advokat så att vi som svenskar kan få hjälp med att kontrollera legitimiteten på avtal och andra dokument. Det finns en hel del västerlänningar som blir lurade varje år. Vi svenskar är ibland för godtrogna. Samtidigt är det viktigt att aldrig ifrågasätta en affärspartner och misstro någon öppet eftersom det kan förstöra en etablerad relation. Så att kolla upp saker bör göras snyggt och diskret, säger Camilla Lebert, som driver svenska skolan Sanuk på Koh Lanta.

– Det viktigaste jag har lärt mig är att jag inte klarar mig ensam här. Jag behöver en eller helst flera bra och gärna mäktiga thailändska samarbetspartner som kan hjälpa mig att hitta vägarna i affärslivet.

Ulf Pettersson har sett alltför många svenskar som kommer till Thailand och som har läst på affärsregler minutiöst för att sedan börja bråka med myndigheter när reglerna inte stämmer.

– Men är man lagd åt krigshållet ska man nog strunta i att göra affärer i Thailand. Här gäller det att le, aldrig bli arg och försöka ha en god kommunikation med alla. Då kan man göra succé.


Bästa tipsen för business i Thailand
  • Skaffa en bra thailändsk advokat som kan hjälpa dig igenom allt pappersarbete.
  • Thailändarna anser att man alltid bör vara artig. Det innebär till exempel att alltid tacka för det man får och att ”vaja”, det vill säga att sätta ihop händerna framför ansiktet och buga, när man träffas. Det är också viktigt att veta vem som är överst i hierarkin, du eller thailändaren. Är det en högt uppsatt person ska du alltid buga mer och först, särskilt inför regerings- eller kommunpersoner, men inte inför en medhjälpare eller någon med lägre rang. Genom att lära oss deras sätt att hälsa och tacka på vinner vi mycket respekt.
  • Ha tålamod och var flexibel.
  • Le – och bli aldrig arg. Det värsta som finns för en thailändare är att tappa ansiktet. Om du blir arg är det du som har gjort bort dig – och du kommer ingen vart.
 


FOTO: JOHAN ALMBLAD
Camilla Lebert driver en svensk skola på Koh Lanta. Hon rekommenderar andra företagare som vill komma i gång i Thailand att skaffa en bra advokat.

FOTO: JOHAN ALMBLAD
Det finns massor av regler för den som ska driva företag i Thailand men tillämpningen av reglerna kan variera, berättar Ulf Pettersson som driver dykcentret Lanta Diver.
Snabba fakta
Antal invånare: Cirka 65 miljoner
Huvudstad: Bangkok
Statsskick: Konstitutionell monarki
Religion: Buddhism
Affärsklimat: Gott. Den thailändska ekonomin har under de senaste fem åren vuxit med i genomsnitt mer än fem procent per år. Exporten från Thailand har under 2008 tagit fart sedan regeringsskiftet, enligt Exportrådet
Affärsspråk: Engelska
Viktigaste exportprodukterna: Mat, verkstadsprodukter och datorer
Läs mer på swedishtrade.se/thailand
 

Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2008-12-09