NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 10 - 2008
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!
Fråga banken

Vad krävs för att banken ska låna ut pengar till mitt företag?


Det är lätt hänt att en generell diskussion uppstår om att ”banken vill” eller ”banken inte vill” låna ut pengar. Jag skulle hellre vända på resonemanget. En företagare ägnar en god del av sitt liv åt företaget, satsar privata pengar, ger kanske upp en anställning och förbereder sig på att ta några hundår innan det går bra. Då gäller det att både företagaren själv och banken tror på affärsidén. Ett bra test är att förklara för någon man litar på, varför din planerade investering ska hjälpa dig att tjäna mera pengar. Eller hur det ska gå till när du tjänar pengar i ditt nystartade företag. När du själv har en klar och välgrundad bild av detta är det också mer troligt att du lyckas.

Gör gärna som många av de större bankkunderna – använd banken som en aktiv partner för att utvärdera dina affärsidéer. Om banken har frågor och synpunkter på din idé kan det bero på att de har andra erfarenheter som kan vara värda att lyssna på. Ta även hjälp av bankens samarbetspartner som till exempel Nyföretagarcentrum och Almi. De kan hjälpa en företagare att se, och därmed undvika, vanliga fallgropar och då går det oftast betydligt lättare även hos banken.

Banker är lite unika på så sätt att vi säljer något som vi sedan vill ha tillbaka – det vill säga de lånade pengarna. Med rätten att bedriva inlåning från allmänheten följer också möjligheten att låna ut till andra kunder, med stor omsorg. Därför måste vi som bank genomföra en noggrann kreditprövning.

Ibland blir det diskussion om hur stor egen insats en investering kräver. Det varierar naturligtvis från fall till fall och är ofta branschberoende. Vi på banken kan dock inte låna ut till den del av företagets balansräkning som bör täckas med eget kapital. Det är viktigt att företaget har en bra bas att stå på i form av egen insats, upparbetade vinster och aktiekapital. Annars blir det lätt sårbart om något inte riktigt går som man har tänkt sig.

Det är viktigt för oss att företag går bra, då mår också företagaren bra och vi får tillsammans en bra möjlighet att utveckla affärerna. Och kom ihåg att banken vill göra affärer och låna ut pengar, så det gäller bara att se till att vi tillsammans fattar hur bra investeringen är!


Vad vill du fråga banken om?
Mejla Bättre Affärer
Kontakta banken

FOTO: BJÖRN LEIJON
Ibland sägs det att banken ”vill” eller ”inte vill” låna ut pengar. Anders Ekedahl vill hellre vända på resonemanget: ”Banken vill låna ut pengar men då gäller det att både företagaren och banken tror på affärsidén.”
Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2008-12-09